Japanska turister har ett gemensamt mål: "Vi vill se landet som Muminberättelserna kommer från"

Satoki Tanaka och Kanako Tanaka tror att Muminberättelsernas popularitet i Japan bottnar i att berättelserna passar alla familjemedlemmar. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Mumintrollen är för många japaner bekanta sedan länge, men deras kärleksfulla och varma budskap gör dem högt älskade än i dag.

Fågelvägen är avståndet över 7 500 kilometer. Med flyg tar det nästan tio timmar. Ändå reser många japaner gärna den långa vägen till Finland och för många verkar orsaken vara exakt densamma – man vill se mer av de vita, mjuka Mumintrollen.

Varför fascineras många japaner så starkt av Tove Janssons figurer?

– Det finns mycket animerat i Japan men Mumin är helt annorlunda än de animerade japanska serierna, säger Yoshio Yoyokyama.

Japanska serier mer våldsamma

Yoshio Yoyokyama har precis anlänt till Helsingfors tillsammans med sin fru Kiyoko Yoyokyama och deras 24-åriga dotter Miyu Yoyokyama. I tre dagar ska de stanna i staden och resans första programpunkt är att besöka Moomin Shop i köpcentret Forum.

Yoyokyama berättar att Mumintrollen för honom betyder familj, kärlek och barndomsminnen.

– Många här verkar tro att Mumin är nytt i Japan, men jag såg själv på Mumin på tv som barn. På julafton tittade vi alltid på Mumin hemma och jag minns att jag tyckte det var något magiskt över berättelserna, säger han.

Trots att Japan är känt för sitt rikliga utbud av animerade serier säger Yoyokyama att ingen av de japanska serierna har ett så varmt och djupt budskap som berättelserna från Mumindalen har.

– I de flesta japanska serierna förekommer mer våld och slagsmål, i Mumin handlar det om värme och kärlek.

Berättelserna passar alla åldrar

I rask takt styr också det japanska paret Kanako Tanaka och Satoki Tanaka stegen mot affären. Kanako Tanaka berättar att de ska tillbringa tre dagar i Helsingfors och sedan åka över till Stockholm.

– På båten till Stockholm ska vi till och med få bo i en hytt med Mumininredning, säger hon ivrigt.

Hon berättar att Mumintrollen ofta syns i affärer och på produkter i Japan också, men inte alls i samma utsträckning som i Finland.

– Här finns de ju verkligen överallt!

Paret Tanaka tror att en orsak till att berättelserna från Mumindalen är så populära är att de går hem hos alla åldrar.

– Familjen är mycket viktig för oss och berättelserna är inte bara för barn. De passar för hela familjen, säger Kanako Tanaka.

Muminvärlden i Nådendal är målet

På Moomin Café i Helsingfors har Sayaka Nakata och Keisuke Nakata slått ner sig för att njuta av varsin kopp kaffe och kanelbulle. De hinner ändå inte sitta länge innan deras lilla dotter Aoi får syn på alla de mumininspirerade leksakerna och sätter av mot dem.

På ryggen bär Aoi en ryggsäck i form av Mumintrollet och på mamma Sayakas stolsrygg hänger en tygpåse med mumintryck.

– Vi ska spendera totalt en vecka här i Finland och i morgon är det äntligen dags för huvudorsaken till att vi kom hit: Muminvärlden i Nådendal, säger Keisuke Nakata.

Hela familjen är riktiga Muminfantaster. Keisuke Nakata säger att han alltid gillat alla karaktärer i Muminfamiljen eftersom de är så vackra, simpla och stilrena. Han har ändå en personlig favorit.

– Snusmumriken är min absoluta favorit. Han är så klok och har alltid så kloka budskap.

Sayaka Nakata är mycket glad över att få visa Finland för sin dotter.

– Jag tittade själv på Mumindalen på tv då jag var barn. Vi har besökt både en Muminaffär och ett Muminmuseum hemma i Japan, men vi ville nu få se landet som Muminberättelserna verkligen kommer från. Det känns otroligt att få göra det hela familjen tillsammans, säger hon.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning