Japanska kronprinsparet besöker Finland

Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko anländer till Finland på tisdag. Bild: TT-AP

Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko kommer till Finland nästa vecka.

Det japanska kronprinsparet är ute på sin första officiella utlandsresa som kronprinspar och kommer till Finland direkt från Polen. Under sitt fyra dagar långa besök ska kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko besöka Helsingfors och Åbo och även träffa president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio på Gullranda.

Akishino är andre son till Japans förre kejsare, Akihito. Han blev kronprins då hans far abdikerade i april och hans äldste bror, Naruhito, därmed blev Japans nye kejsare.

Under Finlandsbesöket kommer kronprinsparet att besöka bland annat Nationalmuseum, Ateneum och Helsingfors domkyrka. I Åbo besöker de bland annat Åbo slott och Åbo domkyrka.

Anledningen till besöket är 100-årsjubileet av diplomatiska förbindelser mellan Finland och Japan.

Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko har varit gifta sedan 1990. De har tre barn – prinsessan Mako, prinsessan Kako och prins Hisahito. Eftersom en kvinna inte kan vara tronarvinge enligt rådande japansk lag och det nuvarande kejsarparet inte har några söner anses den i dag tolvårige prins Hisahito vara en framtida kronprins.

Kronprinsen har studerat juridik vid universitet i Gakushuin och zoologi vid universitet i Oxford. Han har även disputerat med en avhandling om ornitologi. Han är speciellt intresserad av havskatter och av relationen mellan människor och höns.

Också kronprinsessan Kiko har doktorerat. Paret träffades i mitten av 1980-talet.

Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko anländer till Finland på tisdag. Besöket varar till fredag.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46