Japanska byar dränks i regn – över 70 döda

En skola i Okayama ligger helt under vatten efter de senaste dagarnas skyfall. Bild: TT/AP/Koji Harada

Över 70 personer rapporteras döda i de kraftiga skyfallen i Japan.Premiärminister Shinzo Abe kallar räddningsinsatserna för en "kamp mot klockan".

Det tunga regnet har fallit över västra Japan i flera dagar och enligt prognoserna kommer det att fortsätta på sina håll i minst ytterligare en dag.

– Det är fortfarande många vars säkerhet inte kan garanteras, säger premiärminister Shinzo Abe.

Enligt det japanska etermediebolaget NHK har minst 73 personer dött. Därtill är det många som har rapporterats saknade, i nuläget ett 60-tal, och runt 1 500 människor är strandsatta av översvämningar.

Regnet har helt utplånat flera byar och förtvivlade människor har tagit sig upp på hustak undan det stigande vattnet i väntan på evakuering.

I Kurashiki, en stad med en 500 000 invånare, räddas personal och patienter från ett översvämmat sjukhus av militärpersonal i båtar.

Över två miljoner människor har blivit rådda att lämna sina hem. Men evakueringen är inte obligatorisk och de som valt att stanna kvar har nu svårt att sätta sig i säkerhet på grund av både höga vattennivåer och jordskred.

Japans regering har inrättat ett katastrofcenter och cirka 54 000 personer från militär, polis och brandkår har skickats till västra delarna av Japan för att bistå i räddningsarbetet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning