Japanska byar dränks i regn – över 70 döda

En skola i Okayama ligger helt under vatten efter de senaste dagarnas skyfall. Bild: TT/AP/Koji Harada

Över 70 personer rapporteras döda i de kraftiga skyfallen i Japan.Premiärminister Shinzo Abe kallar räddningsinsatserna för en "kamp mot klockan".

Det tunga regnet har fallit över västra Japan i flera dagar och enligt prognoserna kommer det att fortsätta på sina håll i minst ytterligare en dag.

– Det är fortfarande många vars säkerhet inte kan garanteras, säger premiärminister Shinzo Abe.

Enligt det japanska etermediebolaget NHK har minst 73 personer dött. Därtill är det många som har rapporterats saknade, i nuläget ett 60-tal, och runt 1 500 människor är strandsatta av översvämningar.

Regnet har helt utplånat flera byar och förtvivlade människor har tagit sig upp på hustak undan det stigande vattnet i väntan på evakuering.

I Kurashiki, en stad med en 500 000 invånare, räddas personal och patienter från ett översvämmat sjukhus av militärpersonal i båtar.

Över två miljoner människor har blivit rådda att lämna sina hem. Men evakueringen är inte obligatorisk och de som valt att stanna kvar har nu svårt att sätta sig i säkerhet på grund av både höga vattennivåer och jordskred.

Japans regering har inrättat ett katastrofcenter och cirka 54 000 personer från militär, polis och brandkår har skickats till västra delarna av Japan för att bistå i räddningsarbetet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03