Japanska anställda kan få lön i bitcoin

Bild: Lehtikuva/AFP/Toru Yamanaka

Ett japanskt företag ska börja erbjuda sina anställda att få ut en del av lönen i bitcoin. GMO Internet tros vara ett av de första större företagen att betala ut löner i kryptovalutan.

Upp till motsvarande 100 000 yen (drygt 750 euro) per person och månad kan fås i bitcoin från och med februari, meddelar GMO Internet.

– Vi hoppas förbättra vår egen förståelse kring kryptopengar genom att faktiskt använda dem, säger taleskvinnan Harumi Ishii.

Försöket omfattar 4 000 anställda.

Kryptovalutan har ingen centralbank som backar upp den, så den behandlas med misstänksamhet av många regeringar och etablerade banker. Samtidigt har finansbranschen inte kunnat ignorera de spektakulära kursuppgångarna – sommaren 2013 korsade bitcoin 100-dollarsgränsen, tidigt i år rusade den förbi 1 000 dollar och nu i veckan har valutan nosat på värdet 18 000 dollar (15 000 euro).

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00