Japansk tidning: OS skjuts upp max ett år

De olympiska ringarna står klara utanför olympiastadion i Tokyo. Bild: Jae C Hong/TT-AP

Regeringen i Japan förhandlar med Internationella olympiska kommittén (IOK) om att flytta OS i Tokyo maximalt ett år, uppger den japanska tidningen Sankei. Förslaget får stöd av IOK-ledamoten Dick Pound, som säger att sannolikheten är stor att spelen skjuts fram till 2021.

Japans premiärminister Shinzo Abe ska ha ett telefonmöte med IOK:s ordförande Thomas Bach under tisdagen, skriver Sankei med hänvisning till en högt uppsatt tjänsteman inom den japanska regeringen.

Ett officiellt beslut om att flytta på sommarens spel väntas från IOK mycket snart – och den anonyma källan säger att det inte kommer att skjutas fram längre än ett år, eftersom vinter-OS i Peking väntar 2022.

Friidrotts-VM kan flyttas

Problemet har varit att spelen i så fall skulle krocka med friidrotts-VM, som ska hållas i Eugene i USA nästa år. Men en lösning ser ut att vara i sikte sedan Internationella friidrottsförbundet under måndagen sagt sig vara villigt att flytta på världsmästerskapet för att ge plats åt OS.

Att flytta spelen till sommaren 2021 är den bästa lösningen och det mest sannolika scenariot, säger den mångårige kanadensiske IOK-ledamoten Dick Pound till nyhetsbyrån Reuters, efter det att han berättat att det redan är klart att OS inte kommer att starta som planerat den 24 juli, men att detaljerna framåt ännu inte har bestämts.

Flera länder bojkottar

Tidigare har det uppgetts att IOK överväger fyra olika alternativ: att genomföra spelen som tänkt, i höst, 2021 eller 2022.

I spåren av den globala spridningen av det nya coronaviruset har kraven på att skjuta upp spelen ökat kraftigt de senaste dagarna. Norge, Österrike och Kanada gick under måndagen ut med att de bojkottar ett OS i sommar och vill se en flytt.

Kanadas premiärminister Justin Trudeu har också manat fler nationer att följa efter.

USA: Flytta OS

Senast i raden att propagera för att OS flyttas är USA:s olympiska och paralympiska kommitté (USOPC).

"Det är tydligare än någonsin att en senareläggning är den bästa vägen", skriver organisationen i ett uttalande.

I en enkät som USOPC har skickat till omkring 4 000 amerikanska idrottare säger 65 procent av de svarande att deras träning har påverkats markant, eller har ställts in helt, på grund av restriktionerna som införts för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Det spelar ingen roll om pandemin skulle vara över till sommaren, menar organisationen. Alla kvaltävlingar som har ställts in, dopningsprover som inte kommer att kunna göras och förlorade träningstillfällen gör det omöjligt att genomföra OS oavsett.

  • Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

    Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

    Mer läsning