Japan vill diskutera försvarsmateriel och teknologi

Japans premiärminister Shinzo Abe anlände på statsbesök i Finland på söndagskvällen. Före det tillbringade premiärministern dagen i Sverige, där han träffade bland andra statsminister Stefan Löfven.

Det är viktigt att vi fortsätter höja flaggan för frihandel, sade Japans premiärminister Abe efter lördagens möte med statsminister Löfven, med en tydlig vink om att det nu råder nya vindar i världspolitiken. På mötet avhandlades förutom säkerhetssituationen i Asien efter Nordkoreas tester, även EU:s och Japans kommande frihandelsavtal. Efter fyra års förhandlingar närmar sig parterna nu ett slutdokument.

– Därför är det ett viktigt resultat av mötet att Löfven och jag kom överens om att samarbeta om ett snabbt avgörande, sade den japanske premiärministern.

Stor potential

Abe lyfte bland annat fram svenska bilar, möbler och kläder som exempel på produkter med hög kvalitet som är populära i Japan. Handel och samarbete mellan länderna, som haft handelsrelationer i 149 år, har stor potential till att utvecklas vidare, enligt Abe.

– I synnerhet är det min största glädje att vi kom överens om att vi enats om att främja säkerhets- och försvarssamarbetet och fortsätta att undersöka samarbetsformer för försvarsmateriel och teknik, sa premiärministern.

Japan hade efter andra världskriget en klausul i grundlagen som förbjöd stridshandlingar utomlands. Den artikeln har formulerats om under senare år och till 2017 begärde regeringen rekordhöga anslag till försvaret.

Abe och Löfven diskuterade även Storbritanniens utträde ur EU diskuterades. För Japan är det viktigt att EU förblir enat, enligt Abe.

Besöken i Finland och Sverige är en del av Abes Nordenturné. Från Helsingfors reser Abe vidare till Köpenhamn. I helgen deltog Abe i G20-ländernas toppmöte i Hamburg. 

Japan är världens tredje största ekonomi och världsledande inom industri inom elektronik och IT. De viktigaste exportvarorna är fordon, maskiner, elektronik, kemikalier och metaller.

Endast en procent av landets arbetskraft arbetar inom jordbrukssektorn.

Landet har få och små källor till råmaterial.

Japan importerar allt mer fossila bränslen efter att landet gradvis stängt ned kärnkraftsreaktorer efter Fukushima-katastrofen 2011.

Japans viktigaste handelspartner är Kina, USA, Sydkorea och Taiwan.

EU:s handelsavtal med Japan – förkortat EU-Japan EPA (Economic partnership agreement) – väntas bli undertecknat före slutet av året. Det ska omfatta 99 procent av handeln mellan EU och Japan. Bland annat ska importavgifterna på japanska bilar fasas ut. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning