Japan tror på Nordkorea inför kärnvapensamtal

Japans premiärminister Shinzo Abe.Bild: Lehtikuva/AFP/Kazuhiro Nogi

Japans premiärminister Shinzo Abe är optimistisk inför planerna på möten mellan diktaturen i Nordkorea och dess ärkefiender Sydkorea och USA.

I ett uttalande från Sydkoreas regering säger Abe att han inte tror att Nordkorea försöker utnyttja mötena för att "köpa sig tid", underförstått att kunna fortsätta det hårt kritiserade kärnvapenprogrammet som lett till skärpta sanktioner mot landet.

Abe gjorde uttalandet i samband med ett möte på tisdagen med Suh Hoon, chef för Sydkoreas underrättelsetjänst, som är på besök i Japan. Suh Hoon planerar att resa till Nordkorea och därefter till USA för att diskutera förutsättningarna för de kommande samtalen.

USA:s president Donald Trump tackade i förra veckan ja till en inbjudan från Nordkorea om att träffa landets ledare Kim Jong-Un i ett historiskt möte. Nordkorea har sagt sig vara villigt att diskutera en kärnvapennedrustning på Koreahalvön, förutsatt att Nordkoreas nationella säkerhet kan garanteras, enligt Sydkorea.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22