Toppar öppnar för att flytta OS – "otänkbart", kontrar japansk OS-chef

Japan premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild. Bild: Eugene Hoshiko/TT-AP

Att ställa in sommarens OS är otänkbart. Däremot ska alla flyttalternativ diskuteras noggrant, säger Tokyos OS-chef. – Tokyos och Japans budget och pengar står på spel, säger Yoshiro Mori.

Inom fyra veckor ska Internationella olympiska kommittén fatta ett beslut.

– Vi i Tokyos arrangörskommitté vill hålla spelen 2020. Men just nu kan vi inte säga om det kan bli så eller inte, säger Mori.

– Vårt största bekymmer är kostnaden för att flytta OS. Men jag är inte så dum att jag tror att folk vill komma hit under den globala coronaviruskrisen, om vi står fast vid sommarens datum.

Mori säger att han hade ett krissamtal med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach om att starta arbetet med att planera för en flytt av OS. Därefter informerade han borgmästaren i Tokyo och Japans premiärminister Shinzo Abe.

– Personligen anser jag att det är bäst att fatta ett beslut så tidigt som möjligt om huruvida Tokyo-OS ska skjutas upp, men det slutgiltiga beslutet fattas av IOK, säger Abe.

Ett team bildas

Det som nu diskuteras inom IOK och Tokyos organisationskommitté är att skjuta på spelen ett eller två år, enligt Financial Times. OS-arrangörens vd Toshiro Muto säger att alla möjligheter diskuteras, även att skjuta på spelen bara några månader.

– Ett team med folk från IOK och Tokyos organisationskommitté ska diskutera hur vi ska gå vidare, säger Mori.

IOK-ordföranden Thomas Bach har låtit OS-arrangören bestämma om fackelstafetten, och den ska starta som planerat den 26 mars, meddelar man. Däremot kan premiärminister Shinzo Abe komma att avstå från ceremonin eftersom regeringen har bett allmänheten att inte delta eftersom man inte vill ha folksamlingar.

Skickar ingen trupp

Ett skäl till att IOK nu vill börja planera för en OS-flytt är att många organisationer höjt röster för att det är omöjligt att arrangera spelen i sommar, 24 juli-9 augusti, säger OS-chefen Yoshiro Mori.

Bland annat säger nu Kanada att man inte tänker skicka någon trupp till OS om spelen arrangeras som planerat i sommar. Australien å sin sida säger att man nu är helt inställd på att spelen kommer att skjutas fram till nästa år.

Tidigare har även bland annat de norska och danska olympiska kommittéerna sagt att spelen bör flyttas. Även det internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe propagerar för att OS skjuts upp.

De olympiska ringarna står redo i Tokyo. Bild: Jae C. Hong/TT-AP

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning