Japan krävs på skadestånd till "tröstkvinnor"

En staty i Berlin som hedrar de så kallade tröstkvinnorna under andra världskriget. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

En domstol i Sydkorea kräver Japans regering på skadestånd till tolv så kallade tröstkvinnor, som tvingades att arbeta på bordeller under andra världskriget.

"De målsägande, som då var i sena tonåren eller tidiga tjugoårsåldern, utsattes för upprepade sexuella övergrepp", skriver domstolen i ett uttalande.

"Sammanslaget utgör dessa brottsliga handlingar brott mot mänskligheten och de svarande har en skyldighet att kompensera offren för deras mentala lidande", fortsätter domstolen.

Representeras av sina familjer

Upp till 200 000 kvinnor från dåvarande Korea – men också från Kina, Indonesien, Filippinerna och Taiwan – togs till japanska bordeller under andra världskriget för att vara "tröstkvinnor" till soldater.

Tröstkvinnornas öde har diskuterats flera gånger mellan de två länderna men detta är det första civilrättsliga fallet i ämnet. Domstolen kräver nu 10 miljoner won (cirka 74 500 euro) vardera till de tolv kvinnorna.

Den sydkoreanska domstolens utlåtande är ett resultat av en rättsprocess som redan tagit över åtta år – endast fem av de målsägande kvinnorna är ännu i livet, övriga sju representeras av sina efterlevande familjer.

Japan erkände först 1993 att man under andra världskriget haft militärbordeller, men inte att det fanns några bevis för att kvinnorna, kallade "tröstkvinnor", ska ha arbetat där under tvång.

Enligt en FN-utredning började man med militärbordellerna redan 1932 och fram till 1945 hade runt 200 000 kvinnor från dåvarande Korea – men också från Kina, Indonesien, Filippinerna och Taiwan – tvingats till prostitution.

Frågan har länge varit känslig i relationen mellan Japan och Sydkorea. 2015 kom länderna överens om kompensation för de kvinnor som tvingades arbeta på bordellerna. Japan betalade då motsvarande cirka 7 miljoner euro till en fond för kvinnorna och en ursäkt förmedlades från premiärminister Shinzo Abe. Sydkorea var inte helt nöjt med avtalet, men Japan varnade för att varje försök att riva upp det skulle skada relationen mellan länderna.

2017 utlöste ett minnesmärke över "tröstkvinnorna" utanför Japans konsulat i den sydkoreanska staden Busan en diplomatisk kris. Japan kallade hem sin ambassadör och Shinzo Abe uppmanade Sydkorea att genast ta bort statyn.

Källa: TT

Ursäkt av Shinzo Abe

Under Sydkoreas sittande president Moon Jae-In har relationerna mellan Seoul och Tokyo surnat och frågan om tröstkvinnorna har varit en brännpunkt.

Tokyo har tidigare tillbakavisat kompensationskrav från Sydkorea med hänvisning till ett avtal från 1965 där det uppges att Sydkorea och Japan lagt oförrätter från krigstiden bakom sig. Avtalet, som då normaliserade de diplomatiska relationerna mellan länderna, har kritiserats för att inte i tillräcklig utsträckning tagit upp frågan om tröstkvinnor.

2015 betalade Japan motsvarande cirka 7 miljoner euro till en fond för kvinnorna och en ursäkt förmedlades av dåvarande premiärministern Shinzo Abe.

Den japanska staten hävdar dock fortsatt att den inte var direkt skyldig till hur de sydkoreanska kvinnorna behandlades, och menar att tröstkvinnorna rekryterades av civila och att bordellerna drev av kommersiella aktörer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning