Japan hotar Sydkorea med nya restriktioner

Sydkoreas handelsminister Sung Yun-Mo. Bild från tidigare i juli. Bild: Ahn Young-joon/AP/TT

Spänningarna mellan Japan och Sydkorea stiger ytterligare. Nu reagerar Sydkorea på japanska planer att plocka bort landet från en lista över länder med få handelsrestriktioner.

Japan har planer på att ta bort Sydkorea från sin så kallade vita lista på länder med få handelsrestriktioner. Sydkorea varnar å sin sida för att det skulle underminera decenniers samarbete om säkerhet och ekonomi.

Den diplomatiska konflikten mellan Japan och Sydkorea eskalerade i början av juli när Japan införde restriktioner på komponenter som används vid tillverkningen av skärmar och chip till smarta telefoner, vilket hotar att rubba den globala produktionen av smarta telefoner.

Det steget togs efter det att den långdragna konflikten kring tvångsarbete och övergrepp mot sydkoreanska kvinnor under Japans ockupation av Sydkorea trappats upp.

Nu reagerar Sydkoreas handelsminister Sung Yun-Mo mot planerna att ta bort landet från den vita listan.

– Det är en mycket allvarlig fråga som skakar grundvalarna för Sydkoreas och Japans ekonomiska samarbete och säkerhetssamarbetet för nordöstra Asien som har upprätthållits och utvecklats i mer än 60 år, säger Sung.

– Att ta bort Sydkorea från den vita listan är ett brott mot internationella normer och vi är oroade över vilka allvarliga negativa konsekvenser et skulle få för den globala marknaden och för fri handel.

Sung säger att han skrivit till ett brev till den japanska regeringen och begärt att planerna stoppas.

Om Sydkorea tas bort från listan skulle japanska företag bland annat behöva ansöka om särskilda licenser för att exportera varor som skulle kunna användas vid vapentillverkning.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning