Japan återupptar valjakt – i år ska 227 dödas

Ett valjaktsfartyg vinkas av i hamnen i Kushiro i norra Japan. Bild: Masanori Takei/Kyodo News/AP

Flera valfångstfartyg lämnade japanska hamnar på måndagsmorgonen för att ge sig ut på kommersiell jakt i landets vatten. Något som inte har gjorts på 30 år.

I slutet av förra året meddelade Japan att man drog sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC) för att börja jaga val i egna territorialvatten.

Samtidigt slutar Japan att jaga val i antarktiska vatten och på övriga södra halvklotet. Något som under de senaste 30 åren har gjorts i vad man har sagt vara forskningssyfte, men där köttet från forskningsvalarna ändå hamnat på matborden.

Japans beslut att lämna IWC har kritiserats av organisationer och länder som är emot valjakt, men i de japanska hamnarna firades dagen.

– Det här är en liten industri, men jag är stolt över att jaga val. Människor har jagat val i 400 år i min hemstad, sade Yoshifumi Kai, ordförande i en valjaktsförening i samband med att fem fartyg lämnade staden Kushiro i norra delen av landet.

Landets fiskerimyndighet säger att man under säsongen, som pågår till slutet av december, har som mål att döda totalt 227 valar.

Valkött var en viktig matvara i Japan efter andra världskriget. Men konsumtionen har minskat stadigt under senare år.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning