Forss Brentford klart för Premier League

Marcus Forss lär spela Premier League nästa säsong. Bild: Carl Recine/Lehtikuva

Brentford är klart för spel i Premier League nästa säsong – för första gången i klubbens historia.Londonlaget, med Marcus Forss, besegrade Swansea med 2–0 i den årliga playoff-finalen på Wembley och fick revansch för fjolårets förlust i den så kallade "miljardmatchen".

Den 4 augusti förra året var Brentfordspelarna i stor besvikelse efter att ha förlorat med 2–1 efter förlängning mot Fulham på Wembley i London i playoff-finalen om en plats i Premier League.

Knappt tio månader senare var den besvikelsen utbytt mot minst lika stor glädje när Brentford besegrade Swansea med 2–0 på samma arena, i samma situation och med flera av spelarna som var med och förlorade den så kallade "miljardmatchen" i fjol. Revisionsfirman Deloitte beräknade då att matchen, och avancemanget för segrande lag, var värt 150 miljoner euro.

Rivstart

Under lördagen gjorde Brentford matchens två mål inom loppet av tio minuter under de inledande 20 minuterna. Ivan Toney satte 1–0 på straff i tionde minuten och Emiliano Marcondes ökade på till 2–0 därefter. Swanseas jakt på reducering och kvittering försvårades när Jay Fulton drog på sig ett rött kort efter 65 minuters spel.

Marcus Forss kom in i stället för skyttekungen Toney med 20 minuter kvar att spela.

Efter matchens slut fick spelarna jubla tillsammans med sina lagkamrater och det coronaanpassade antalet Brentfordsupportrar (omkring 5 000) på arenan som kunde fira att Brentford tagit sig upp i den engelska högstaligan för första gången sedan säsongen 1946–1947 och för första gången någonsin i Premier League som varit högstaligan sedan säsongen 1992–1993.

Sedan tidigare är det klart att Norwich och Watford tar klivet från Championship till Premier League nästa säsong. Fulham, West Bromwich och Sheffield United åkte ur högstaligan och spelar till sensommaren i andradivisionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning