Janne Strang kandiderar för SFP: "Det finns fler partier jag kunde ha ställt upp för, men ingen annan tillfrågade mig"

Bild: HBL-arkiv/Richard Nordgren

Janne Strang, tidigare journalist på HBL, ställer upp som obunden för SFP i riksdagsvalet. Han hoppas att det ska bidra till att SFP vinner ett andra mandat i Helsingfors.

Janne Strang medger att hans kandidatur för SFP kan kännas lite överraskande.

– Det finns tre fyra andra partier jag kunde ha tänkt mig att ställa upp för men SFP var det enda som tillfrågade mig, säger han.

Strang säger att SFP är ett litet men väldigt viktigt parti i Finland.

– SFP är kanske det enda partiet som kan gjuta olja på vågorna och tala för samförstånd, fred och sans i det debattklimat som präglas av osmaklighet och oanständighet. SFP har ett lite annat perspektiv och en förmåga att ställa sig i mitten.

Strang jobbar numera på ett kommunikationsföretag. Han är inte partimedlem utan ställer upp som obunden, bland annat för att han "inte har lyckats skaka av sig sin journalistidentitet". Han säger att han vore mer än glad om hans kandidatur kan bidra till att SFP får två mandat i Helsingfors.

Janne Strang vill driva frågor om ett bättre arbetsliv. Han kastar fram tankar kring sex timmars arbetsdag eller fyra dagars arbetsvecka och förordar en djupare analys av försöket med basinkomst – frågor som SFP-ledningen knappast omfamnar odelat.

– Jag vill diskutera hur man kunde få folk att trivas och må bättre på jobbet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning