Janne Reinikainen kvar i rollen som Agrado

Annika Poijärvi och Katariina Kaitue i Nationalteaterns Allt om min mamma. Bild: Tommi Mattila/Pressbild

Nationalteaterns premiär på onsdag går av stapeln som planerat. I den brittiska teaterversionen av Allt om min mamma är Agrado en transvestit, inte en transperson, skriver teatern i ett pressmeddelande.

Pedro Almodóvars film Allt om min mamma sattes för första gången upp som teater 2007 med ett manus skrivet av Samuel Adamson. I pjäsen är rollen Agrado en transvestit, inte en transperson, skriver Nationalteatern i ett pressmeddelande.

Nordic Drama Corner som övervakar pjäsrättigheterna kontaktade i lördags Nationalteaterns chef Mika Myllyaho och bekräftade att valet av Janne Reinikainen inte strider mot rollen i pjäsen.

"Janne Reinikainen har från början byggt upp sin roll som en transvestit", säger Myllyaho i pressmeddelandet.

Regissören Anne Rautiainen ville ursprungligen vara trogen Almodóvars film där Agrado är en transkvinna.

"När vi inte hittade en transkvinna för rollen, bestämde vi oss för att hålla oss till den brittiska versionen", säger Rautiainen och beklagar den motstridiga kommunikationen.

Rollsättningen har väckt offentlig kritik och i helgen meddelade Nationalteatern att man skjuter fram premiären. Nu har man valt att fortsätta med den ursprungliga rollsättningen och premiären går av stapeln på onsdag.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning