Janitskins fans skyr inga medel

Ilja Janitskins anhängare demonstrerar utanför Helsingfors tingsrätt. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Det är en absurd teater som pågår i Helsingfors tingsrätt i samband med rättegången mot MV-tidningens grundare Ilja Janitskin.

– Jag älskar dig, Janitskin, skrek en anhängare invid rättssalen då rättegången mot honom körde i gång förra veckan.

MV-lehtis medarbetare svärmar kring sin idol, som de betraktar som yttrandefrihetens förkämpe. Hans motståndare klassar honom som en hatretorikens apostel.

Köandet till den alltför trånga rättssalen präglades förra veckan av aggressivt armbågande och förtäckta hotelser. I något skede var det ett av de tatuerade fansen från den ökända rörelsen Maidanin Jääkärit som försökte slå armbågen i magen på mig då vi äntrade rättssalen. Allt detta inför ögonen på tillkallade poliser och ordningsvakter som försökte bringa ordning och reda i kaoset.

Smädelser och hån

I tingsrättens korridorer figurerar bland andra Marco de Wit som är verksam i de hårdföra rörelserna Suomen Kansa Ensin och Rajat kiinni som vill strypa invandringen. En av Janitskins anhängare meddelade min kollega från Lännen Media att hon ser mer försupen ut i verkligheten än på bild. En dag senare fortsatte smädelsen mot samma reporter på MV-lehtis sidor. Janitskins anhängare skyr inga medel. Desinformationskriget fortsätter trots pågående rättegång.

Inte att undra över att domaren Mitja Korjakoff beslöt att dirigera alla journalister till ett närliggande auditorium med tillhörande videoförbindelse på måndagen medan MV-lehtis medarbetare höll till i rättssalen. Trots denna manöver fortsatte de hånfulla fnysningarna och "hostattackerna" i rättssalen då åklagaren Juha-Mikko Hämäläinen eller försvarsadvokaten Martina Kronström uttalade sig.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03