Janitskin förnekar sitt ansvar som chefredaktör för MV-lehti

På måndagen hördes Ilja Janitskin och Johan Bäckman i Helsingfors tingsrätt. Båda förnekar sitt ansvar för de kränkande skriverier som har florerat på den famösa nättidningen MV-lehtis webbsidor.

Det var två glömska herrar som hördes i Helsingfors tingsrätt på måndagen. Åklagaren Juha-Mikko Hämäläinens uppräkning av bevismaterialet gav upphov till en lång rad minnesluckor som urholkade de åtalades bänkar.

Docenten Johan Bäckman kom inte ihåg vad som fanns lagrat på hans dator och vad han hade skrivit eller inte skrivit. MV-lehtis grundare Ilja Janitskin kom för egen del inte ihåg att han skulle ha lett arbetet på MV-lehti eller att han skulle ha instruerat sin medarbetare Asta Tuominen som bevisligen har rådfrågat honom vad som ska publiceras på MV-lehtis sajt och på vilka grunder.

Då journalisten Jessikka Aros försvarsadvokat Martina Kronström frågade Bäckman om en engelskspråkig version av en MV-artikel som hittats i hans dator löd svaret:

– Det är så rörigt det där. Jag kommer inte ihåg, sade Bäckman.

Åklagaren Juha-Mikko Hämäläinen räknade upp en lång rad bevis som illustrerar att MV-lehti har publicerat antisemitiskt, kränkande och rasistiskt innehåll. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Färgsprakande och frejdigt

Enligt åklagaren hade Bäckman bett Janitskin publicera den kränkande artikeln om Aros tidigare drogmissbruk också på sajten Fin Crime eftersom den senare sajten gav internationell spridning och därtill gynnades av Google-sökningar tack vare effektiv sökordsmarknadsföring.

Då Bäckman tillfrågades om han förstår att hans skriverier har varit kränkande svarade han att han har ett färgsprakande och frejdigt sätt att skriva. Enligt Aros försvarsadvokat bad Aro att Bäckman skulle korrigera sina påståenden om henne i 12 olika omgångar, utan framgång.

– Aro sade att jag skulle sluta sprida lögner om henne. Då jag frågade vilka lögner hon avser, mejlade hon länkar till olika artiklar på nätet. Jag bad henne kontakta medierna direkt och be dem korrigera artiklarna eftersom jag inte hade något med texterna att göra, försvarade sig Bäckman.

MV-lehti som hobby

Hörandet av Ilja Janitskin avslöjade att MV-lehtis server har funnits i Tyskland och USA. Janitskins försvarsadvokat Anu Koivu ville på detta sätt markera att utgivningen har skett utanför Finlands gränser. MV-lehti har därtill ägts av Janitskins bolag som är registrerat i Spanien.

– MV-lehti har varit en hobby för mig. Hela tidningen var ett stort skämt då den grundades. Det förstår man väl om tidningen heter Mitä Vittua, sade Janitskin.

En stor del av hörandet kretsade kring Janitskins roll som chefredaktör och ansvarig utgivare. Janitskin medgav inte att han skulle ha varit vare sig chefredaktör eller ansvarig utgivare.

– Jag har grundat tidningen, men jag har inte varit chefredaktör för MV-lehti. Vi har haft hundratals skribenter. Det är endast jag som har signerat texter med mitt eget namn, men i övrigt har en lång rad skribenter kunna logga in med egna koder och publicera sina egna texter under pseudonymer, förklarade Janitskin.

Docenten Johan Bäckman kom inte ihåg vem som hade skrivit de artiklar som hittades i hans dator. En del av dem publicerades på MV-lehtis sajt. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Obestridliga bevis

Enligt Janitskin blev han utpekad som ett ryskt nättroll och Putins bundsförvant av Jessikka Aro, vilket sporrade honom att skriva om Yles rapportering.

– Vi har skrivit om Aro och hennes drogmissbruk eftersom folk har rätt att veta hur deras skattemedel används. Det är bra att granska människor som använder offentlig makt, sade Janitskin.

Vem fattade besluten om vad som skulle publiceras i MV-lehti 2015-2017? frågade åklagaren Hämäläinen.

– Den som har råkat sitta vid datorn och haft tillgång till goda nätförbindelser, sade Janitskin.

Enligt åklagaren höll Janitskin i trådarna för MV-lehti fram till den 10 januari 2018 då ansvaret överläts till Juha Korhonen.

– Jag tar inte ställning till det där. Jag blev häktad den 4 augusti i fjol och före det hade jag svårt att påverka innehållet i tidningen på grund av svajiga nätförbindelser i Andorra, sade Janitskin.

Tingsrättens domare Mitja Korjakoff ansåg att de MV-artiklar som har anförts som bevis för hets mot folkgrupp är obestridliga och att de inte tarvade en egen genomgång. Åklagaren Hämäläinen anförde bevismaterial som visade att Janitskin och hans medarbetare Asta Tuominen städade bort de grövsta antisemitiska och rasistiska artiklarna då förundersökningen och åtalsprövningen redan var i gång.

Ilja Janitskin åtalas bland annat för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. Johan Bäckman åtalas för olaga hot och förföljelse. Rättegången mot Janitskin och Bäckman fortsätter på onsdag och torsdag denna vecka. Ett domslut är att vänta i slutet av juni eller början av juli.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46