Jan Vapaavuori till HS: Sannolikt med rekommendation att använda munskydd i huvudstadsregionens kollektivtrafik

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har kallat in sina kolleger från Esbo och Vanda på ett möte på torsdag. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Helsingfors, Esbo och Vanda städer, Helsingforsregionen trafik och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ska träffas senare i veckan på Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori inbjudan. På agendan står en eventuell rekommendation att bära munskydd i kollektivtrafiken.

En rekommendation om användning av ansiktsskydd kommer sannolikt att införas inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Redan i söndags twittrade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori att han bjudit in lokala myndigheter och beslutsfattare för att diskutera frågan.

I tidningen Helsingin Sanomat säger Vapaavuori att möten som detta ordnas inte i onödan. Att representanter för Helsingforsregionen trafik (HRT) medverkar på mötet beror enligt borgmästaren på att kollektivtrafiken är ett av de sannolikaste områden där en rekommendation införs.

Enligt HS ordnas mötet på torsdag. De tre stora städerna i huvudstadsregionen kommer inte att fatta egna beslut i frågan utan avsikten är städerna kommer överens om gemensamma regler som gäller i hela regionen. Sjukvårdsdistriktet deltar i egenskap av expertorganisation på mötet.

Hittills har Institutet för hälsa och välfärd THL inte gett någon officiell rekommendation om användningen av munskydd. Vapaavuori säger till HS att det vore bäst att vänta på institutets rekommendation innan införandet av regionala rekommendationer.

Generaldirektör Markku Tervahauta vid institutet har tidigare meddelat att man överväger striktare rekommendationer om munskydden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning