Jan Vapaavuori: Högaktuellt tema för HBL:s sommaräventyr

Entusiastisk borgmästare. Jag ser fram emot att följa med resan genom Europa och erfarenheterna av att använda elbil som fortskaffningsmedel, säger tillträdande borgmästaren Jan Vapaavuori till HBL:s sommaräventyrare Stefan Lundberg och Leif Weckström, strax innan äventyrarna kliver in i bilen och åker i väg. Bild: Cata Portin

Helsingfors tillträdande borgmästare Jan Vapaavuori ser fram emot att följa med HBL:s sommaräventyr genom Europa i elbil. Vapaavuori önskar HBL:s läsare och äventyrarna själva en spännande upplevelse.

Jan Vapaavuori som på onsdagskvällen formellt väljs till borgmästare i Helsingfors av stadsfullmäktige, tjuvstartade med representationsuppdragen och hedrade startskottet för HBL:s sommaräventyr, Dit näsan pekar, med sin närvaro.

– Mina damer och herrar! Trafiken och dess utveckling är stora utmaningar för städer överallt i världen. Det gör att temat för Hufvudstadsbladets sommaräventyr är högaktuellt. Vi ser fram emot att följa med resan genom Europa och erfarenheterna av att använda elbil som fortskaffningsmedel. Jag önskar ett spännande sommaräventyr för både Hufvudstadsbladets läsare och äventyrarna, säger Vapaavuori som har traskat den korta vägen från arbetsrummet på Stadshuset över Salutorget för att bevittna Leif Weckströms och Stefan Lundbergs avfärd i elbil.

I sitt tal påminner den tillträdande borgmästaren också om hur urbaniseringen fortskrider och att det är viktigt med effektiva trafiklösningar.

– Det är en särskild utmaning att möjliggöra smidiga och hållbara fortskaffningssätt i växande metropoler. Nya bostadsområden och omfattande trafikinvesteringar ger en ypperlig möjlighet att utnyttja ny teknologi i Helsingfors.

Vapaavuori tar också upp digitaliseringen som ändrar människans verksamhet och sätt att fungera.

– Tjänster blir elektroniska och övergår till webben. Framtidens stadsmiljö är intelligent och vardagens bruksvaror och elapparater ansluts till datanät i allt större utsträckning.

Delta i vår tävling!

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning