Jan Ekman tränar estniska målvakter

Jan Ekman är målvaktstränare i det svenska damlandslaget. Bild: Ksf Media Arkiv / Filip Saxén

Den förra finländska landslagsmålvakten Jan Ekman ska hjälpa Estlands herrlandslag att ta ett steg mot EM.

Jan Ekman presenterades på torsdagen som ny målvaktstränare i det estniska herrlandslaget. Ekman kommer att hjälpa laget under matcherna i EM-kvalet till slutturneringen 2020.

Ekman är född och uppvuxen i Helsingfors men flyttade som tolvåring till Sverige där han tillbringade största delen av handbollskarriären. Han spelade fem landskamper för sitt nya hemland innan han flyttade över representationspappren till Finland och fick 29 blåvita landskamper på meritlistan.

Efter spelarkarriären har Ekman fungerat som tränare i Sverige där han bland annat var med i staben för damlandslaget som spelade OS i Rio de Janeiro 2016.

Ekman har de senaste tolv säsongerna jobbat som tränare i Eskilstuna Guif men det arbetet tar slut i vår. Han kommer att fortsätta som målvaktstränare i damlandslaget och nu dessutom fungera som tränare i det estniska herrlaget.

Finlandsbekanta Martin Noodla fungerar som assisterande för det estniska laget där Thomas Sivertsson är cheftränare.

Estland har, precis som Finland, inlett EM-kvalet med två förluster. I april ställs Estland mot lettland två gånger medan Finland spelar mot Bosnien-Hercegovina i ett dubbelmöte. Både Finland och Estland är piskade att ta full pott för att hålla drömmarna om EM vid liv.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03