Jämställdhetsombudsmannen: tv-lagen måste omfatta också damidrotten

Nästan en och en halv miljon såg Damlejonens VM-final på tv i april 2019. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Jämställdhetsombudsmannen säger att damernas fotbolls- och ishockeymästerskap borde tas med nästa gång listan över samhälleligt viktiga tv-sportevenemang uppdateras.

Landslagsstjärnorna Linda Sällström och Ronja Savolainen uttrycker sin bestörtning och oro över hur damidrotten behandlas i förordningen som listar de idrottsevenemang som är av samhällelig betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler i lagen om televisions- och radioverksamhet.

I förordningen från 2007 finns ishockey-VM för herrar och fotbolls-EM och -VM för herrar nämnda medan motsvarande mästerskap för damer inte nämns. Det betyder i praktiken att Sällströms fotbollslandslag och Savolainens ishockeylandslag kan placeras bakom betalmur medan lagen garanterar herrlandslagen i ishockey och fotboll en plats i rampljuset.

Jämställdhetsombudsman Jukka Maarianvaara känner till förordningen och ser inte den som helt oproblematisk.

– Redan då den här förordningen utformades konstaterade vi (jämställdhetsombudsmannen) att ministerierna har en skyldighet att främja jämställdhet och den skyldigheten borde tas i beaktande, säger Maarianvaara.

Under beredningsarbetet då förordningen formulerades diskuterades möjligheten att ta med motsvarande dammästerskap som herrmästerskap på listan över samhälleligt betydelsefulla evenemang.

Lagen ska främja jämställdhet och då också främja damidrotten.

Då kom arbetsgruppen fram till att dammästerskapen inte har samma publikunderlag och att det inte finns ett lika stort intresse för dem som för herrmästerskapen. Därför skrev man bara in herrmästerskapen i lagen.

– Det är lite problematiskt om man funderar på en sådan lista utan att ta könsaspekten i beaktande, säger Maarianvaara.

Jämställdhetsombudsman Jukka Maarianvaara ser inte lagstiftningen om samhälleligt betydelsefulla idrottsevenemang helt oproblematisk. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

När kommunikationsministeriet 2006 och 2007 förberedde ärendet för att se vilka evenemang som uppfyllde kriterierna för evenemang av samhällelig betydelse som Europeiska kommissionen lagt upp var det inte självklart att damernas mästerskap skulle hamna utanför listan.

Arbetsgruppen diskuterade ärendet men ansåg att bara herrmästerskapen väcker tillräckligt stort intresse för att platsa på listan.

På Utbildningsministeriet ansåg man däremot att också damernas VM och EM i fotboll och damernas ishockey-VM borde omfattas av förordningen. Jämställdhetsombudsmannen fäste kommunikationsministeriets uppmärksamhet vid utbildningsministeriets åsikt i ett uttalande som skrevs efter att förordningen trätt i kraft.

13 år gammal förordning

Förordningen fyller 13 år den 1 mars 2020.

Under de senaste 13 åren har tv-vanorna ändrats rätt radikalt. Också damidrottens ställning är i dag helt annan än vad den var 2007 då förordningen trädde i kraft.

"De evenemang som tagits upp med listan är evenemang som utifrån de tittarsiffror de har i dag kan antas flytta till avgiftsbelagda tv-kanaler. Enligt (kommunikations)ministeriet är det sannolikt att de damidrottsevenemang som nämns (fotbolls-EM och -VM och ishockey-VM) också i fortsättningen kommer att sändas på fria kanaler oberoende om de omfattas av ministeriets lista eftersom tv-bolagen hittills inte visat speciellt intresse för att sända dem i tv" skrev jämställdhetsombudsman Pirkko Mäkinen i ett uttalande i september 2008.

Då fotbolls-VM för damer spelades sommaren 2019 följdes mästerskapet av miljonpublik på Yles kanaler och under ishockeydamernas VM på hemmaplan i våras uppgick tittarsiffrorna i finalen till över 1,4 miljoner.

Jämställdhetsombudsman Maarianvaara säger att könsaspekten måste beaktas då lagen om televisions- och radioverksamhet uppdateras nästa gång.

– Lagen ska främja jämställdhet och då också främja damidrotten. Hur blir man intressant för publiken om man först måste visa att man är intressant, säger han.

Ishockey-VM för damer 2020 och fotbolls-EM 2021 sänds på Yles kanaler och är fritt tillgängliga för alla. Vad som händer efter det är oklart.

Damlejonen flyttar till Discovery. Bolaget meddelar att damlejonens samtliga matcher kommer att vara tillgängliga på fria kanaler under kontraktsperioden. Sändningsrättigheterna för fotbolls-VM 2023 är inte sålda till någon aktör.

I värsta fall kan både ishockeyn och fotbollen landa bakom betalmur i framtiden om inte lagen om televisions- och radioverksamhet ändras.

Artikeln uppdaterad 14.2 kl. 9.50 med uppgifter om att Discovery sänder damlejonens VM-matcher på fria kanaler under kontraktsperioden.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning