Jämställdhetsombudsmannen: Damerna borde få lika stora bonusar

Damfotbollslandslagets bonusar har väckt diskussion. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Bollförbundet har rätt att betala större bonusar till herrlandslaget än damlandslaget, slår Jämställdhetsombudsmannen fast.– Men systemet upplevs som orättvist och bidrar till att upprätthålla ojämställda strukturer, säger Jukka Maarianvaara.

Bollförbundet har haft som vana att betala större ersättningar till herrlandslagets spelare än damlandslagets spelare. Det har väckt stor diskussion om skillnaderna mellan herridrott och damidrott. Förra året beslöt dock herrlandslaget att gå med på att minska sina egna bonusar så att damerna kan få en större ersättning.

Jämställdhetsombudsmannen har utrett frågan – och kommit fram till att Bollförbundet har rätt att dela ut större bonusar till herrarna. Kutymen strider inte mot förbudet mot diskriminering i jämställdhetslagen. Jukka Maarianvaara betonar dock att lika stora bonusar skulle skicka en signal om att Bollförbundet värdesätter damfotboll.

Enligt Bollförbundet är bonusarna inte enbart en belöning för att spela i landslaget. I så fall borde damerna och herrarna enligt Jämställdhetsombudsmannen få lika stora ersättningar.

Ersättningarna är dock samtidigt en bonus för det ekonomiska resultatet. Herrlandslagets intäkter används inte bara för att finansiera herrlandslaget, utan också för att bekosta de övriga landslagens verksamhet. Damernas landslag gör inte vinst, så därför går det enligt Jämställdhetsombudsmannen inte att jämföra damernas och herrarnas landslag ur ett ekonomiskt perspektiv. Det innebär också att herrarnas större bonusar inte strider mot förbudet mot diskriminering i jämställdhetslagen.

– Bollförbundets bonussystem är inte transparent då det gäller matchersättningarna, eftersom det är svårt att veta vilken andel av ersättningarna som grundar sig på landslagsspelarens ställning och vilken andel som grundar sig på det ekonomiska resultatet. Det här kan väcka misstankar om diskriminering, säger Jukka Maarianvaara.

– Trots att de olika landslagsbonusarna inte strider mot jämställdhetslagen, upplevs de dock som orättvisa och de bidrar till att upprätthålla de ojämställda strukturerna i fotboll.

Herrlandslagets spelare har dock gått med på att dela med sig av sina bonusar till damlandslagets spelare. Dessutom stöder Bollförbundet begåvade damspelare med stipendier, som inte är tillgängliga för herrar eller pojkar. Bollförbundet försöker också få stöd av Olympiska kommittén till så många damspelare som möjligt.

– Lika stora landslagsersättningar skulle vara ett klart ställningstagande av Bollförbundet att damernas och herrarnas fotboll är lika värdefullt och viktigt. Den största delen av damligans spelare får inte lön av sin klubb, vilket inverkar på deras möjligheter att fokusera på fotboll. Det här återspeglar sig också i landslagets verksamhet, säger Maarianvaara.

Maarianvaara betonar att han uppskattar det långsiktiga arbete som Bollförbundet gjort för att främja damfotbollen. Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande säger att det fortfarande finns en del att göra.

– Vi har aktivt försökt främja jämställdhet och utveckla damers och flickors fotboll på alla sätt. Vår senaste satsning är rekryteringen av en utvecklingschef för damfotboll. Jämställdhetsombudsmannens utlåtande stöder vår uppfattning om att vi är på rätt väg, säger Casagrande.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning