Jämställdhetsarbetet fick det att hetta till i stadsfullmäktige

Feministiska partiets Katju Aros kräver att Helsingfors tar jämställdhetsarbetet på allvar. – Det förutsätter också pengar, säger hon.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Många som arbetar för Helsingfors stad blir trakasserade. – Kvinnor blir tafsade och män stirrar på dem i kafferummet, säger Katju Aro (FP) som vill att staden tar problemen på allvar.

En första åtgärd är att uppdatera stadens broschyrer till anställda med information om hur man kan motarbeta till exempel mobbning.

– De anvisningarna är bra men det står inget där om sexuella trakasserier, säger Katju Aro vars motion diskuterades i stadsfullmäktige på onsdagskvällen.

Enligt jämställdhetskommittén ska staden främja förebyggande av sexuella trakasserier och ingripa i dessa genom kommunikation och utbildning.

Enligt Aro och många andra kvinnliga förtroendevalda brister det i jämställdhetsarbetet för att det saknas pengar.

– Resurserna måste fixas i skick, säger Aro.

Uppdateringen av broschyrer och ny utbildning är på gång men det arbetet "dröjer nu alltför länge", konstaterade De grönas gruppordförande Otso Kivekäs.

– Ursäkta, men jag tror inte att jämställdhetsarbetet förutsätter mera pengar. Jämställdhetsarbetet förutsätter inte nya tjänster, anser Juhana Vartiainen (Saml).

– Det var sorgligt att höra Vartiainen säga det där. Tyvärr är det så att rätt och fel sällan kommer med modersmjölken utan det kräver arbete och resurser, säger Veronika Honkasalo (VF).

– Nå, jag tycker nu bara att det är lite lustigt att jämställdhetsarbetet mäts i pengar och kommittéer. Det jag försökte säga är att vi försöker ändra på en verksamhetskultur och det kan man göra utan att öka de offentliga utgifterna, svarar Vartiainen.

– Det som förutsätter pengar är till exempel forskning om hur olika åtgärder biter, säger Alviina Alametsä (Gröna).

I stadshuset lovar kanslichef Sami Sarvilinna att resursfrågan blir löst till hösten.

FAKTA

Katju Aros motion

Katju Aro (FP) vill att staden gör upp ett åtgärdsprogram för förebyggande av sexuella trakasserier och ingripande i dessa, utarbetar ett utbildningsprogram kring temat för personalen och förtroendevalda, och som en del av ledarskapsutbildningen delger sina mål såväl i sin egen verksamhet som i dialogen med sina intressegrupper.

Sedan motionen lämnades in i december har det framgått att stadens jämställdhetsarbete saknar resurser. De åtgärder som föreslås i själva motionen är inte särskilt dyra, enligt Aro.

Stadsfullmäktige godkände motionen som fick 72 ja-röster av 85 möjliga.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00