Jämna semifinaler att vänta

Siobhan Chamberlain kommer förmodligen att ersätta skadade Karen Bardsley som målvakt för England. Bild: Daniel Mihailescu / AFP / Lehtikuva

Fotbolls-EM i Nederländerna fortsätter i dag med semifinaler. Värdnationen hungrar efter final i hemma-EM och Österrike är redo för ytterligare en skräll.

Fotbolls-EM börjar lida mot sin kulmination och endast tre matcher återstår. I dag avgörs vem som spelar i finalen om EM-guldet.

I kvällens första match möts Danmark och Österrike. Danmark har spelat fem matcher hittills i turneringen och saldot från dessa är fyra segrar och en förlust. Österrike har ännu inte förlorat i årets EM – deras saldo är tre segrar och två oavgjorda. Danmark går in i matchen som blygsam förhandsfavorit, trots att laget spelat i fem EM-semifinaler och förlorat samtliga gånger.

– Det är svårt att säga vem som är förhandsfavorit. Det kommer att vara krig direkt från avspark men kanske lite schyst spel också, säger Danmarks tränare Nils Nielsen på Uefas webbsida.

Österrike, som imponerat i sitt första EM någonsin, underskattar inte motståndet.

– Vi möter ett bra lag – det är Danmarks sjätte EM-semifinal. De har varit mycket framgångsrika. Vi känner till dem väl och spelade en träningsmatch mot dem för tre veckor sedan. De har både skickliga individer och ett starkt lag. Vi vill visa att det som kännetecknar oss är vår segrarvilja, säger kaptenen Viktoria Schnaderbeck.

Österrike kommer att möta Danmark utan skadade Lisa Makes. Matchen har avspark klockan 19 finsk tid.

England utan förstamålvakten

I den senare semifinalen möter värdlandet Nederländerna VM-trean från 2015 England. Även Nederländerna har en tredjeplacering i fickan, denna i EM 2009. För värdnationen skulle det vara oförglömligt att nå final i hemma-EM, men England visade redan då de besegrade Frankrike att det inte kommer vara någon enkel uppgift.

– Jag tror vi är likvärdiga lag. Matchen kommer ha högt tempo och hög klass. Jag är bara ivrig att spela, säger nederländska mittfältaren Daniëlle van de Donk.

– Vår dröm är att segra i matchen. Att vi kommit så här långt är fantastiskt och nu är vi självsäkrare än tidigare, säger Oranje-tränaren Sarina Wiegman.

England är tvunget att klara sig utan förstamålvakten Karen Bardsley i semifinalen.

– Naturligtvis är det olyckligt för Bardsley. Laget står bakom ersättaren Siobhan Chamberlain, men det kommer inte vara en enkel uppgift i en såpass tuff drabbning. Men jag är säker på att hon klarar av det, säger engelska försvararen Demi Stokes.

Matchen mellan Nederländerna och England går av stapeln klockan 21.45 finsk tid.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning