Jämn Tenkanen ett av medaljhoppen i Rio

Lugn och målmedveten. Seglaren Tuula Tenkanen känner ingen framgångspress i OS i Rio. Bild: Timo Jaakonaho

Laser radial-seglaren Tuula Tenkanen kan vara det största finländska medaljhoppet i segling i OS i Rio de Janeiro. Nu får hon koncentrera sig på OS-regattan i lugnare tecken än i sin seniordebut i Peking för åtta år sedan.

Tenkanens OS-debut i Quingdao 2008 väckte uppmärksamhet. Juniorvärldsmästaren 2007 hade slagit ut laserdrottningen Sari Multala i OS-uttagningen och det offentliga grälet gick hett till.

Tenkanen, som fyllde 18 år i Peking, slutade då 22:a. Hon var ett storlöfte som sedermera tävling efter tävling visat att man kan lita på henne.

– Min målsättning är att segla jämnt under veckan. Här i Rio är det inte det enklaste, säger Tenkanen med hänvisning till det växlande seglingsvädret.

Sin jämnhet har hon bevisat många gånger om. 2013 vann hon VM-silver, i fjol och i år blev det EM-brons – en merit för sig, eftersom världsrankingen i laser radial domineras av europeer.

I Rio anser Tenkanen att det finns två förhandsfavoriter.

– Belgiens Evi Van Acker och Hollands Marit Bouwmeester har på sistone övertygat allra mest, berömmer hon brons- och silvermedaljörerna från London-OS för fyra år sedan.

Tenkanen deltog inte själv i OS i London men i Finland tog hon två medaljer i segling. Att det skulle orsaka framgångspress i Rio förnekar hon bestämt.

– Själv tar jag åtminstone ingen press. Tvärtom var det ju lysande med framgången i London.

Tuula Tenkanen

Född i Esbo den 11 augusti 1990, bor i Esbo.

Längd 167 cm, vikt 69 kg.

Seglingsklass: Laser radial.

Tränare: Diego Romero.

Klubb: Esbo Segelförening.

Meriter: VM-silver 2013, EM-brons 2015 och 2016, juniorvärldsmästare 2007, 22:a i OS 2008.

Studerar bioteknik vid Aalto-universitetet. 

OS 2012

Finland placerade sig bland tio-i-topp i fem olika seglingsklasser i OS i London 2012.

RS:X, damer: 2) Tuuli Petäjä

Match race, damer: 3) Silja Lehtinen/Silja Kanerva/Mikaela Wulff

Laser radial, damer: 7) Sari Multala

49er, herrar: 7) Lauri Lehtinen/Kalle Bask

Finnjolle, herrar: 10) Tapio Nirkko.

Omväxling på vattnen

I Rio de Janeiro seglar Tenkanen redan för åttonde gången. Hon är välbekant med diskussionen om de smutsiga vattnen i Guanabarabukten.

– Det är bra att saken diskuteras. Mest är jag ledsen för lokalinvånarnas skull, att man inte gjort mer för att rena vattnen.

I för-OS i Rio för ett år sedan kom Tenkanen femma. Då bromsades hon upp en aning av en magåkomma. I år tänker Tenkanen se till att hålla munnen fast medan hon seglar för att minskar på risken att insjukna.

Trots att hon är bekant med OS-vattnen är det inte alls så enkelt att hitta de snabbaste rutterna under regattan.

– Vi har banor innanför och utanför bukten. Då banorna är annorlunda är också vindarna och strömmarna det. Men det är roligt med omväxling.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning