Jämn Tenkanen ett av medaljhoppen i Rio

Laser radial-seglaren Tuula Tenkanen kan vara det största finländska medaljhoppet i segling i OS i Rio de Janeiro. Nu får hon koncentrera sig på OS-regattan i lugnare tecken än i sin seniordebut i Peking för åtta år sedan.

Tenkanens OS-debut i Quingdao 2008 väckte uppmärksamhet. Juniorvärldsmästaren 2007 hade slagit ut laserdrottningen Sari Multala i OS-uttagningen och det offentliga grälet gick hett till.

Tenkanen, som fyllde 18 år i Peking, slutade då 22:a. Hon var ett storlöfte som sedermera tävling efter tävling visat att man kan lita på henne.

– Min målsättning är att segla jämnt under veckan. Här i Rio är det inte det enklaste, säger Tenkanen med hänvisning till det växlande seglingsvädret.

Sin jämnhet har hon bevisat många gånger om. 2013 vann hon VM-silver, i fjol och i år blev det EM-brons – en merit för sig, eftersom världsrankingen i laser radial domineras av europeer.

I Rio anser Tenkanen att det finns två förhandsfavoriter.

– Belgiens Evi Van Acker och Hollands Marit Bouwmeester har på sistone övertygat allra mest, berömmer hon brons- och silvermedaljörerna från London-OS för fyra år sedan.

Tenkanen deltog inte själv i OS i London men i Finland tog hon två medaljer i segling. Att det skulle orsaka framgångspress i Rio förnekar hon bestämt.

– Själv tar jag åtminstone ingen press. Tvärtom var det ju lysande med framgången i London.

Tuula Tenkanen

Född i Esbo den 11 augusti 1990, bor i Esbo.

Längd 167 cm, vikt 69 kg.

Seglingsklass: Laser radial.

Tränare: Diego Romero.

Klubb: Esbo Segelförening.

Meriter: VM-silver 2013, EM-brons 2015 och 2016, juniorvärldsmästare 2007, 22:a i OS 2008.

Studerar bioteknik vid Aalto-universitetet. 

OS 2012

Finland placerade sig bland tio-i-topp i fem olika seglingsklasser i OS i London 2012.

RS:X, damer: 2) Tuuli Petäjä

Match race, damer: 3) Silja Lehtinen/Silja Kanerva/Mikaela Wulff

Laser radial, damer: 7) Sari Multala

49er, herrar: 7) Lauri Lehtinen/Kalle Bask

Finnjolle, herrar: 10) Tapio Nirkko.

Omväxling på vattnen

I Rio de Janeiro seglar Tenkanen redan för åttonde gången. Hon är välbekant med diskussionen om de smutsiga vattnen i Guanabarabukten.

– Det är bra att saken diskuteras. Mest är jag ledsen för lokalinvånarnas skull, att man inte gjort mer för att rena vattnen.

I för-OS i Rio för ett år sedan kom Tenkanen femma. Då bromsades hon upp en aning av en magåkomma. I år tänker Tenkanen se till att hålla munnen fast medan hon seglar för att minskar på risken att insjukna.

Trots att hon är bekant med OS-vattnen är det inte alls så enkelt att hitta de snabbaste rutterna under regattan.

– Vi har banor innanför och utanför bukten. Då banorna är annorlunda är också vindarna och strömmarna det. Men det är roligt med omväxling.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00