Jämn kamp mellan sommartid och vintertid – stort antal robotsvar i webbenkäten

Det är en jämn kamp mellan sommartid och vintertid i Finland. Bild: Flickr/Eksergia.se

Vintertid leder knappt över sommartid i kampen om Finlands tidszon. Finländarna är överens om att vi ska sluta ställa om klockorna, men förslaget måste fortfarande behandlas i rådet och Europaparlamentet.

Största delen av finländarna vill att vi slutar ställa om klockorna två gånger per år, men åsikterna är delade kring huruvida vi ska ha evig sommartid eller normaltid, skriver Kommunikationsministeriet i ett pressmeddelande. Ministeriet har samlat in svar på forumet Dinasikt.fi och låtit Kantar TNS göra en gallupundersökning.

Webbenkäten stängdes den 12 oktober och fick totalt 677 000 svar. Vintertid tog en knapp ledning på webbforumet då 52 procent röstade för vintertid, medan 48 procent ville ha sommartid.

Vintertid var också populärare i gallupundersökningen, med stöd av 47 procent, medan 39 procent föredrar permanent sommartid och 14 procent tog inte ställning.

Enkäten samlade totalt 360 000 öppna svar av vilka det är uppenbart att ca 220 000 svar är genererade av svarsrobotar, skriver ministeriet. Det finns alltså kring 140 000 svar som kommer att analyseras.

Finlands och EU-kommissionens förslag om att sluta ställa om klockorna måste fortfarande behandlas i EU-rådet och Europaparlamentet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning