James glänste men Golden State vann NBA-final

Bild: Lehtikuva/AFP/Ezra Shaw

LeBron James gjorde 51 poäng i den första NBA-finalen, men Golden State vann matchen över hans Cleveland med 124–114 efter förlängning.

– Att göra vad han gjorde och ändå bli rånad på segern, det är inte rättvist, säger Clevelands coach Tyronn Lue om superstjärnan James.

– Det han gjorde borde ha varit tillräckligt för en seger. Han är den bästa spelaren i världen.

Det var första gången som LeBron James gjorde mer än 50 poäng i en finalmatch.

Dramatisk slutminut

Cleveland hade också chansen att avgöra matchen under ordinarie tid och med 50,8 sekunder kvar ledde man med 106–104. Men sedan fick Golden States-stjärnan Kevin Durant, efter videogranskning, två straffkast som han satte. Och i slutsekunderna, när det stod 107–107, dribblade Clevelands J R Smith undan från korgen i stället för att anfalla.

– Han trodde att vi ledde med en poäng, säger Lue.

I förlängningen missade Cleveland sina fem första skott och LeBron James blev poänglös på sina fyra skott. I stället gick hemmalaget till en tiopoängsseger.

– Den här finalserien kommer att bli tuff. VI möter ett bra lag och det är ingen tillfällighet att det är de här två lagen som är i final för fjärde året i följd, säger Golden State-coachen Steve Kerr.

– De har en spelare (James) som är på en nivå som jag inte tror någon har sett tidigare.

Tung trio

Golden State anfördes av den tunga trion Stephen Curry, Kevin Durant och Klay Thompson, som totalt i matchen gjorde över 20 poäng vardera.

Det är fördel regerande mästarna inför andra matchen, i bäst av sju. Även den äger rum på Golden States hemmaplan i Oakland, Kalifornien, natten till måndag svensk tid.

De båda lagen har turats om att vinna NBA de senaste åren, med Golden State som segrare 2015 och 2017, Cleveland vann 2016.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03