Jalonens glad trots storstryk: "Väldigt nöjd med helhetsintrycket"

Michail Grigorenko satte in 1–0 efter bara fyra minuter. Det var början till slutet för Finlands del. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Noll poäng, noll mål, noll glädjeämnen. VM-guldtränaren Jukka Jalonens första uppvisning med Lejonen blev ett antiklimax av stora mått. Finland hade inte en suck mot Ryssland och föll med 0–3 i Karjalaturneringens öppningsmatch.

Noll poäng, noll mål – men många glädjeämnen. Det är nygamla Lejonlotsen Jukka Jalonens analys efter 0–3 mot Ryssland i Karjalaturneringen. – Killarna gav allt, säger han.

Finlands öppningsmatch i EHT-turneringen i Helsingfors gick inte alls enligt ritningarna. Ryssland överlistade en skakig Juha Metsola tre gånger medan Finland kammade noll i anfallet.

Efter matchen vill inte chefstränaren Jukka Jalonen fokusera på slutsiffrorna 0–3. Han vill hellre tala om att Finland sköt 28 skott på mål och Ryssland 18.

– Jag är nöjd med många saker. Vi ville hitta rätt känsla i matchen och det lyckades vi med. Det var många element som gick helt rätt, säger Jalonen.

Jalonen tycker att slutsiffrorna var alltför grymma – Ryssland tog helt enkelt bättre vara på sina chanser. Redan efter fyra minuter började det barka åt skogen för Finlands del. Gästerna snappade upp pucken efter att Finland slarvat i offensiv zon och CSKA Moskvas poängkung Michail Grigorenko avslutade sekvensen med att snärta in 1–0 i krysset.

Sju minuter senare stod det redan 2–0. Mikael Ruohomaa satt utvisad då Nikita Nesterov ökade det ryska försprånget med ett distansskott från blålinjen. Frågan är om inte blåvita burväktaren Juha Metsola borde ha räddat.

Metsola – som har en suverän räddningsprocent på 94,0 i klubblaget Salavat Julaev Ufa – får definitivt ta 3–0-målet på sitt konto. Med fem minuter kvar av den andra perioden satte Andrej Padan in Rysslands tredje mål med ett distansskott som inte såg värst farligt ut. Ridå för Finland.

– Metsola hade inte sin bästa dag på jobbet … men sådant händer. Ibland smiter en puck lätt förbi och ibland så går allt rätt. Jag vill inte skylla på honom – vi gjorde ju inte ett enda mål, säger Jalonen.

"För mycket finlir"

Finland hade flera fina chanser att reducera i den andra perioden – men krutet var dyblött. Med lite mer resoluta avslut hade Teemu Hartikainen och Miro Aaltonen kunnat ha spräcka Ilja Sorokins nolla.

– Vi måste röra på pucken snabbare i powerplay och vara hungrigare framför mål. Nu blev det för mycket finlir och för få skott. Vi ska vara beslutsammare och spela mer rätlinjigt, säger Jalonen.

Han lyfter också fram andra problemområden: slarv i defensiven och för lite för lite understöd vid puckinnehav.

– Skottens kvalitet spelar också stor roll, men det är svårt att bli bättre på det på några dagar.

Den tredje perioden blev en lång transportsträcka mot slutsummern. Finland inledde en sen anstormning som inte gav utdelning. Ryssland hade full koll på händelserna på isen och tog till slut en mycket komfortabel seger.

Tjeckien väntar på lördag

Nu har Jalonen en dag på sig att vaska fram en vägvinnande strategi – men varken stora spelmässiga förändringar eller betydande kedjerockader är att vänta. Det är inte motiverat, helt enkelt.

– Jag var väldigt nöjd med helhetsintrycket i dag, säger Jalonen.

Finland fortsätter Karjalaturneringen med att möta Tjeckien på lördag klockan 17.30.

– Månne inte vi lyckas med att sätta in puckarna då.

Fakta

Resultat

Ryssland–Finland 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

1–0 Michail Grigorenko (Andrej Loktionov) 04.00

2–0 Nikita Nesterov (Michail Grigorenko, Kirill Kaprizov) 11.15

3–0 Andrej Pedan (Ivan Telegin) 34.30