Jukka Jalonen om finalförlusten: "Sverige var väldigt effektivt"

Dennis Everberg brottar ned Ville Petman i finalen som Sverige gick segrande ur. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Det blev ingen vidare kul fars dag för Finlands ishockeyherrar. Lejonen föll mot Tre Kronor som kammade hem Karjalaturneringens seger med fläckfritt facit. Förbundskapten Jukka Jalonen är ändå nöjd med helheten i OS-säsongens premiär – men OS-uttagningar vill han inte prata om.

Lejonen lyckades inte ta sin första seger i Karjalaturneringen sedan 2017. Sverige var skarpare i den avgörande matchen mellan de två obesegrade grannländerna. Segerreceptets viktigaste ingrediens var spelet i powerplay: Tre Kronor stod för tre fullträffar med en man mer på planen i 3–1-segern.

Anton Lander gjorde 1–0 i första perioden men det var i mittperioden som Tre Kronor briljerade. Svenskarna behövde bara 14 sekunder för att göra två powerplaymål. Två vunna tekningar, två skott och två puckar i nätet gav Tre Kronor ledningen med 3–0.

Heikki Liedes reducering i början av tredje perioden tände hoppet om en comeback men utmärkta Lars Johansson mellan Sveriges stolpar lät sig inte överlistas en gång till. SKA S:t Peterburg-målvakten stoppade 29 skott medan Jussi Olkinuora noterades för 19 räddningar.

– Det var turneringens två bästa lag som båda spelade bra och med bra attityd. Anspråksnivån var hög och jag är nöjd hur spelarna presterade. Jag är nöjd med helheten, säger förbundskapten Jukka Jalonen.

Förbundskapten Jukka Jalonen var nöjd med sitt lag, men sur på frågor om OS-uttagningar efter Karjalaturneringen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

– Förstås grämer det att förlora en match men vi sålde oss dyrt. Vi hade chanser till mer än ett mål men vi led av ineffektivitet. Det var problemet i dag.

Och så blev det tre baklängesmål i boxplay, konstaterar Jalonen.

– Sverige var väldigt effektivt. Det är sällsynt att man sätter tre av tre i powerplay. Jag minns inte när jag upplevt det senast. Men om det ska ske så bra att det hände nu. Något motsvarande kommer säkert inte hända den här säsongen.

"Jag vet inte"

Med tanke på OS i Peking där också NHL-spelarna medverkar fanns det ett par namn i Jalonens EHT-trupp som kunde tänkas vara OS-aktuella. Först och främst backarna Sami Vatanen och Mikko Lehtonen samt 37-åriga NHL-veteranen Valtteri Filppula.

Men Jalonen vill inte spekulera om OS-uttagningar.

– Jag vet inte, säger han buttert.

– Jag vill inte lyfta fram någon viss spelare. Det hör inte till min stil. Det fanns många som presterade bra. Vi såg var vi ligger både individuellt och som lag.

Om en vecka åker Jalonen och landslagets general manager Jere Lehtinen till Nordamerika där de träffar finländska NHL-spelare. Jalonen vill inte heller avslöja om det är någon eller några spelare som han håller ett extra noggrant öga på.

– Vi åker och kollar hur finländarna spelar. Såsom vi alltid gör. Inte är det något mer speciellt än så.

Nästa landslagssamling är EHT-turneringen i Ryssland den 16-19 december.

– Utgångsläget är att vi byter alla spelare i truppen, säger Jalonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning