Jalonen sågar IIHF, disciplinutskottet och domarna – "De bryr sig inte ett dugg om spelarnas hälsa

Bild: Jussi Nukari

Förbundskapten Jukka Jalonen är inte alls nöjd med hur det internationella ishockeyförbundet sköter sitt jobb.

Förbundskapten Jukka Jalonen var ytterst kritisk mot domarna efter matchen mot USA, som USA vann i förlängning efter ett enligt Jalonen solklart regelbrott. Enligt Jalonen hade Clayton Keller förtjänat matchstraff då han knäade Juhani Tyrväinen bakifrån i knävecket så att denne ramlade. USA gjorde segermålet kort därpå.

Det internationella ishockeyförbundet IIHF valde att inte bestraffa amerikanen Keller för sitt regelvidriga trick. Jalonen är inte nöjd.

– Visst har känslorna svallat. Förstås kan domare göra felbedömningar och likaså spelare. Ingen respekterar en sådan spelare som sparkar andra i benen. Bakifrån, med skridskon och uppåt mellan benen, säger Jalonen med en gnutta överdrift.

– Domaren gjorde ett litet misstag då han inte vågade vissla men det största misstaget gjorde IIHF:s disciplinutskott som bara gav en liten varning åt spelaren. Det talar för att utskottet inte har någon som helst roll. De respekterar inte spelet. De bryr sig inte ett dugg om spelarna och deras hälsa. Det är det frågan om.

"De ljög oss rakt upp i ansiktet"

Jalonen blir upprördare ju mer han talar om fallet och IIHF:s fega agerande.

– Det skickar en signal att det är okej att sparka en annan spelare med skridskon. Du får inte en avstängning om inte den andra får livshotande skador. När man använder folkvett så är det svårt att förstå hur de tänker. Att sparka någon är en av de fulaste sakerna som man kan göra i rinken. Det här är alldeles skrattretande, säger Jalonen och muttrar en svordom.

Jalonen är ytterst missnöjd och känner sig bedragen av IIHF.

– På mötet före turneringen berättade de att det är dådet, inte följden som avgör straffet. Nu blev det ju helt bakvänt. Det blev ingen skada men regelbrottet var riktigt fult. De ljög oss rakt upp i ansiktet.

Jalonen köper inte IIHF:s förklaring om varför de inte bestraffade Keller.

– De tyckte det inte var farligt. Jag tycker det är ganska helvetes farligt att sparka en annan med skridskon. Man kan få en artär uppskuren eller falla bakåt och slå sitt huvud. Hur kan människor som fattar sådana här beslut få jobba här?

"Sorgligt"

Jalonen försökte kontakta disciplinutskottets medlem Sampo Liusjärvi som också är chef för FM-ligans disciplinutskott.

– Jag försökte ringa men han svarade inte. Jag hade bara frågat om alla i utskottet var av samma åsikt att man inte ska straffa amerikanen. Om man tycker att det inte borde bli en avstängning så är man på helt fel ställe. Det är helt oacceptabelt, säger Jalonen.

Enligt Jalonen är IIHF orättvist. Stjärnspelare behandlas olika än anonyma spelare.

– Man vet precis hur det gått om till exempel en italienare hade sparkat Patrick Kane bakifrån. Vad tror ni då hade hänt? Han hade blivit avstängd direkt. Det vet alla. Och det är det som är sorgligt, säger Jalonen.

Lammikkos situation följs dagligen

En spelare som inte deltog på Lejonens träning på onsdag förmiddag var centern Juho Lammikko. Florida Panthers man skadade sig i början av matchen mot USA och han bröt matchen efter den första perioden. Det handlar om en skada i övre kroppen och Lammikkos situation granskas dagligen, "day to day".

Det är med andra ord oklart om Lammikko finns med i truppen mot Danmark på torsdag.

Jalonen har inte mycket att säga om själva matchen mot danskarna som krossade Storbritannien med 9–0 på tisdag. Före det led Danmark en förlust mot Toni Söderholms Tyskland och vann över Frankrike på straffar i premiären.

– Vi tänkte vinna, säger Jalonen och smilar lite grann.

– Allvarligt talat så är Danmark ett väldigt tufft lag, avslutar han.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning