Jalonen rasande över domslutet: "Hade varit värt matchstraff"

Förbundskapten Jukka Jalonen var arg på domarna som enligt honom gjorde bort sig totalt i förlängningen.

USA avgjorde matchen i förlängningen på ett kontroversiellt sätt. Bara sekunder före Dylan Larkins segermål fällde Clayton Keller Juhani Tyrväinen bakifrån på ett regelvidrigt sätt. Domarna reagerade inte och amerikanerna kunde slå till.

– Det var ett vidrigt regelbrott som hade varit värt matchstraff. Han fällde Tyrväinen bakifrån med benet och det borde automatiskt ge en 5+20 minuters utvisning. Domaren såg det från fem meters avstånd men pissade på sig. Han vet själv att han gjorde ett misstag men medger det förstås inte. Han vågade inte vissla. Sorgligt, men så gick det till. Inget kan göras, säger Jalonen upprört.

– Vi kämpar om segern och så gör domarna ett misstag som resulterar i segermålet. Det är en annan sak om man inte ser situationen men han såg det helt säkert, fortsätter Jalonen ilsket.

Jukka Jalonen var arg på domarna. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Själva matchen är förbundskaptenen nöjd med – bortsett från den jobbiga starten.

– Vi hade en stigande trend. Det märktes att det var den tredje matchen på fyra dagar – hur skulle det inte synas? Det märktes i det fysiska spelet men så småningom kom kroppen i gång.

På papper har amerikanerna ett överlägset lag jämfört med Finland. Men Jalonens lag bjöd upp till en rejäl fajt.

– Skillnaden är till slut inte stor. Speciellt då det här är en lagsport. Vi har redan flera gånger fått se att vi klarar oss mot tuffa lag. Jag kan inte klaga på hur killarna spelade, säger Jalonen.