Jallow suveränt till EM-final

Mimosa Jallow visade sig vara bland toppsimmarna på 50 meter ryggsim i EM i Glasgow. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Den andra dagen av EM i simning bjöd på en blåvit finalplats och två nya världsrekord.

Mimosa Jallow glänste i försöksheatet på huvudsträckan 50 meter ryggsim i EM i simning. Finländaren satte nytt personbästa, nationsrekord och med samma nordiska rekordet med tiden 27,42. Förbättringen till den förra nationsrekordet, som Jallow höll, var hela 0,39 sekunder. Heatsegern gick dock till britten Georgia Davies som satte nytt europeiskt rekord med tiden 27,21.

– Det känns väldigt bra, prestationen var stark och målet var att segra mitt heat, vilket visade sig vara ett ganska tufft heat, kommenterar Jallow i simförbundets pressmeddelande.

Den fantastiska dagen fortsatte i semifinalerna då Jallow även där kom tvåa i sitt heat med tiden 27.62. Hon avancerar rakt till finalen som simmas i morgon på kvällen.

– Det var ett balanserat lopp, men det känns att något finns ännu kvar för morgondagens final, säger Jallow efter semifinalen.

På 100 meter bröstsim tog Ida Hulkko sig till semifinal med tiden 1.08,48, vilket gav henne en fjortondeplats då de sexton bästa gick vidare ur försöksheaten. Finalplatsen blev dock endast en dröm då hon i sitt semifinalsheat kom nästsist och tiden 1:07.94 räckte inte till avancemang. Lagkamraten Jenna Laukkanen kom inte vidare ur försöksheaten.

Två världsrekord

Adam Peaty satte världsrekord på 100 meter bröstsim. Britten, som putsade sitt eget världsrekord, simmade på 57,00 i finalen vilket var 13 hundradelar snabbare än det gamla rekordet som han satte under OS i Rio.

– Helt otroligt, jag finner inga ord. Det kändes smidigt, enkelt och passionerat – det tillsammans med den här hemmapubliken gjorde det, säger han till SVT.

Peaty är fortfarande den ende manliga simmaren som har simmat under 58 sekunder på distansen.

Världsrekord blev det även för den ryske 18-åringen Kliment Kolesnikov på 50 meter ryggsim. Den snabbaste tiden i världen lyder numera 24,00 vilket är en förbättring av det tidigare världsrekordet, som sattes av britten Liam Tancock 2009, med fyra hundradelar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning