Jallow simmade EM-brons

Mimosa Jallow gjorde en ordentlig segergest då hon kom i mål som tredje på 50 meter ryggsim. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Det blev eufori och besvikelse för de finländska simmarna i EM då Mimosa Jallow tog brons, men Matti Mattsson missade finalplatsen med några hundradelar.

Den första finländska medaljen i EM i simning kom i kväll då Mimosa Jallow tog brons på 50 meter ryggsim. Den 24-åriga Jallow hade den tredjebästa tiden i försöksheaten, semifinalerna och formen fortsatte även i final.

– Finaltiden var inte otrolig, men som tur var kom jag trea. Det kändes som att starten var bättre i dag, då jag hade problem med de inledande dragen på lördag. I slutet tappade jag orken lite, men är nöjd över att jag kunde behålla tredjeplatsen, säger den färska medaljören Jallow i Yles sändning.

Finalen var högklassig och tuff. Med Jallows tid, 27,70, skulle hon ha tagit silver i EM för två år sedan och guld i EM för fyra år sedan. Segern gick till brittiska Georgia Davies med tiden 27,23 och ryska Anastasiia Fesikova tog silver. Bronsmedaljen var Jallows första individuella medalj, då hon hittills endast tagit brons i medleystafetten 2016.

– Det glädjer mig att jag lyckades hålla tankarna i styr och prestationen hel. Man måste vara nöjd, då många av damerna i finalen måste tvinga fram loppet.

Jallows EM fortsätter i morgon med 100 meter ryggsim, vilket betyder att det inte blir något större medaljkalas – ännu.

– Detta måste nollas omedelbart då jag fortsätter tävla och har höga mål på den kommande sträckan.

Jallow tog sig till finalen genom att först sätta nytt nationsrekord, vilket samtidigt även var nordiskt rekord, i försöksheatet med tiden 27,42. I semifinalen hade Jallow den tredjebästa tiden.

Besviken Mattsson

På herrsidan tog sig Matti Mattsson vidare ur försöksheaten på 200 meter bröstsim med den tionde bästa tiden, 2.11,44.

– Snäppet med tålamod och sänkt frekvens så går det nog bra. De sista 50 metrarna var nu ganska långsamma, kommenterade Mattsson efter försöksheatet till simförbundet.

I semifinal simmade Mattsson mer lugnt och det såg ut att bära frukt – finländaren kämpade om tredjeplatsen i sitt heat ända till slut men kom till sist i mål som femma. Efter den andra semifinalen kom det ödesdigra beskedet om att Mattssons tid var sju hundradelar från en plats i EM-final.

– Jag vet inte vad jag ska säga, kommenterar Mattsson efteråt i Yles sändning och fortsätter:

– Loppet var lyckat men slutresultatet är ett ytterligare år av misslyckande. Detta var säsongens bästa prestation men det räcker inte. Med några hundradelar skulle jag ha platsat bland de åtta bästa, men detta är resultatidrott, säger den tydligt frustrerade Mattsson.

Totalt kom Mattsson på nionde plats på herrarnas 200 meter bröstsim.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning