Jaktplan duger inte mot hackers

När coronavirus kan åstadkomma en global ekonomisk och social nedgång och energiförsörjningen kan stoppas med hjälp av skickliga datahackers har man föga hjälp av avancerade jaktflygplan för miljarder euro.

Mina tankar går nu kring försvaret av länder. Kring mitten av 1800-talet blev det uppenbart att fästningar var utan betydelse för länders säkerhet. Nu i dessa coronatider ska man i Finland bestämma vilken typ av flygplan man ska använda 25–30 år framåt. När coronavirus kan åstadkomma en global ekonomisk och social nedgång och energiförsörjningen kan stoppas med hjälp av skickliga datahackers har man föga hjälp av avancerade jaktflygplan för miljarder euro. Särskilt om hoten befinner sig hundratals kilometer bort. Har man tänkt in sig i den visionen? Men flygplanen är väl för försvaret mot ett närliggande grannland, egentligen?

Björn Carneholm, Brändö

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning