Jakten på OS-platserna inleds i Miami

Tuula Tenkanen och Tuuli Petäjä-Sirén är två potentiella blåvita OS-seglare i Tokyo om två och ett halvt år. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Vinter-OS i Sydkorea har inte ens börjar då de finländska seglarna ställer in siktet på sommarspelen i Tokyo. De första nationsplatserna delas ut i augusti så det gäller att toppa formen rätt.

I OS 2016 deltog åtta seglare vilket gjorde seglingen till den näst största finländska grenen i i Rio de Janeiro. Bara friidrotten var större.

Laget i Rio bestod av Noora Ruskola och Camilla Cedercreutz i 49erFX, Joonas Lindgren och Niklas Lindgren i 470, Tapio Nirkko i Finnjolle, Tuuli Petäjä–Sirén i RS:X, Kaarle Tapper i Laser Standard och Tuula Tenkanen i Laser Radial. Tenkanens femte plats var den bästa blåvita placeringen i ett OS där boxaren Mira Potkonen tog Finlands enda medalj.

Då säsongen 2018 kör i gång i Miami den här veckan tar seglarna sikte på OS i Tokyo 2020. De första nationsplatserna till OS i den japanska huvudstaden delas ut vid VM-regattan i danska Århus i augusti.

– Vårt mål är att ta fem nationsplatser i Århus. Vi har högre ställda förväntningar den här än förra säsongen. Det gäller både våra unga och de mer rutinerade seglarna, säger landslagstränaren Joakim Wilenius.

Nirkko i bra form

I Miami samlas OS-klasserna den här veckan för att tävla i säsongens första världscupregatta. Av finländarna är Laser radial-seglarna Tenkanen och Monika Mikkola på plats precis som Nirkko (Finnjolle) och Tapper (Laser Standard).

Tenkanen och Mikkola har tränat i Miami i knappt tre veckor inför tävlingarna och nu får se hur de mäter sig med världstoppen.

Konkurrensen i Laser Radial kan bli hård de kommande åren. Den trefaldiga mästerskapsmedaljören och juniorvärldsmästaren Tenkanen utmanas på allvar av juniorvärldsmästaren Mikkola. Till en början är det viktigaste att fixa nationsplatsen – sedan får de börja tävla mot varandra om rätten att representera Finland i Tokyo.

– Det här är säsongens första tävling så det ska bli intressant att se var man står. Träningarna och förhållandena har varit bra här, säger Tenkanen.

Nirkko, som slutade på 15:e plats i OS i Rio, har under hösten och vintern koncentrerat sig på att träna upp fysiken.

– Därför kan det hända att jag är lite rostig. Men träningen har gått överraskande bra så man kan nog förvänta sig rätt bra resultat. Jag har möjlighet att nå tätplaceringar, säger Nirkko.

Petäjä–Sirén står över början av säsongen då hon ska föda barn under våren. Men brädseglaren räknar med att vara tillbaka i tid för VM-regattan i Danmark.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46