Jakten på en ny Mäkäräinen – "det finns potential"

Tero Seppälä är en av de mest begåvade unga skidskyttarna i landslaget. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Hoppet är inte ute då Kaisa Mäkäräinen lägger av: det finns flera lovande skidskyttar som närmar sig världseliten.– Herrlaget slåss om pallplaceringarna redan nästa år, säger den avgående chefstränaren Antti Leppävuori.

Kaisa Mäkäräinen ligger bra till för en tredje seger i den totala världscupen då fem deltävlingar kvarstår i vinter. Men stunden närmar sig då skidskyttelandslagets profil lägger av. Hon är bara 35, men hon har utan tvekan sina bästa år bakom sig.

Förra vintern såg det ut som att Mari Laukkanen kan fylla tomrummet. Men Laukkanen är också redan 30 – och den här vintern har hon inte nått samma nivå som för ett år sedan.

Det går inte så där bara att ersätta Mäkäräinen, som samtidigt har både karisma och talang. Men det finns begåvningar, som kan nå världstoppen inom några år.

– I stafett slåss Finland redan nästa år om pallplaceringarna, säger Antti Leppävuori, som efter två år som förbundskapten beslutat sig för att lämna skidskyttelandslaget.

– Det kommer knappast någon ny Kaisa direkt, men det finns några som kan utmana om topplaceringarna om ett par år.

Skrällpotential

Tero Seppälä, 22, och Olli Hiidensalo, 27, var båda bland de tjugo bästa i sprinten i OS i Pyeongchang. Seppälä förlorade bara med 14 sekunder över 10 km till segraren Arnd Pfeiffer, men slutade på 20:e plats med en straffrunda.

OS-sprinten präglades förstås av nyckfulla vindar och Seppälä var 53 sekunder långsammare än till exempel världscupettan Martin Fourcade i skidspåret. I snitt har han i vinter förlorat ungefär 5 sekunder per kilometer till världscupens snabbaste skidåkare, enligt det ukrainska skidskytteförbundets statistiktjänst. Hiidensalo ligger ungefär 2,4 sekunder per kilometer bakom.

– Skidfarten är bra, säger Antti Leppävuori, som efter två år som förbundskapten beslutat sig för att lämna skidskyttelandslaget.

– Det tar ungefär tre år av hård träning för att närma sig sin sanna potential. För tillfället har de två år bakom sig.

Förra vintern var Seppälä elva i FM på 10 km fritt i Kontiolax. Han var snabbare än landslagsåkare som Martti Jylhä och Matias Strandvall.

Behövs tre år av hård träning

Historien har visat att det ofta går att lära sig skjuta, men det krävs en viss talangnivå för att vara tillräckligt snabb i skidspåret. Mari Laukkanen vann brons i U23-VM i sprint, men Kaisa Mäkäräinen var inte en supertalang då hon sadlade om från längdåkning till skidskytte. Ändå är Mäkäräinen fortfarande en av världscupens snabbaste skidåkare.

Förutom Seppälä och Hiidensalo har Tuomas Grönman, 26, tagit poäng i världscupen i vinter. Han är en effektiv skytt, men lite långsammare i skidspåret än de två förstnämnda.

– Det ser lovande ut med tanke på stafetten, då vi redan har tre herrar som har potential till topp tjugo. Med ett år till av hård träning är de nära världseliten, säger Leppävuori.

– Herrlaget slåss om podiumplaceringarna i världscupen nästa vinter. Seppälä och Hiidensalo kan vara i närheten av topp tre om ett par år.

Bakom landslaget finns talanger som Tuukka Invenius, 21, Tuukka Harjula, 19, och Jaakko Ranta, 20. I januari firade Ranta JEM-guld tillsammans med Jenni Keränen i mixedstafett.

Bra damlag

Damernas stafettlag var som bästa sjua i världscupen och deltog också i OS i Pyeongchang – inte minst tack vare Mäkäräinens och Laukkanens starka insatser. Bakom dem finns talanger som Venla Lehtonen och Suvi Minkkinen, båda 23 år. Laura Toivanen, 29, är en mycket bra skytt.

– Venla och Suvi är två intressanta namn. Bakom dem har vi tre systrar Keränen, men det kan ta cirka tre år för dem att komma fram, säger Leppävuori.

– Damerna kommer att ha ett mycket bra stafettlag nästa år, då de yngre lagmedlemmarna utvecklas ett år till.

De artonåriga tvillingarna Jenni och Maija samt två år yngre lillasystern Kaisa Keränen hör till framtidslöftena inom finländskt skidskytte. Men Mäkäräinen och Laukkanen behövs ännu några år till.

– Jag hoppas förstås att de fortsätter. De kan vara nära världseliten i flera år till om de vill. De tillför också erfarenhet till stafettlaget, säger Leppävuori.

Krävs rutin

Inför säsongen påminde Kaisa Mäkäräinen om att hennes yngre lagkamrater fortfarande bara är i tjugoårsåldern. Själv var hon 24 då hon första gången ställde sig på prispallen i världscupen i Hochfilzen i december 2007. Det är förstås möjligt att världseliten blivit ett snäpp bredare sedan dess. Mari Laukkanen tog sina två första segrar förra vintern då hon var 29.

– Damernas världselit är mycket hård. Vanessa Hinz turnerade världscupen i fyra år utan att vara topp tre, men i helgen fungerade skyttet till slut då hon vann masstarten i Kontiolax, säger Leppävuori.

– I skidskytte krävs det erfarenhet. Det räcker inte med att det går bra i träningarna. Man behöver rutin.

Det finns alltså ljus i tunneln. Men ha tålamod.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03