Jakten på de försvunna höjderna – Wilma Murto i hetluften på fredag

Wilma Murto siktar på säsongens bästa hopp i Doha. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Världsrekorddamen Wilma Murtos form är ett mysterium då VM kör i gång i Doha. – Jag tror det finns en chans att lyckas, säger hon.

Finskt rekord. Det är ungefär vad som krävs för att ta sig vidare från fredagens kval i VM i Doha.

– Nivån är stenhård. Jag tror man måste klara kvalgränsen, säger Murto.

Kvalgränsen är 460 cm – samma som Wilma Murtos och Minna Nikkanens finska rekord utomhus. Minst tolv idrottare går till final, ifall tillräckligt många mot förmodan inte klarar 460 cm.

Profil

Wilma Murto

Ålder: 21

Förening: Salon Vilpas

Tränare: Mikko Latvala

Främsta meriter: brons i U20-VM (2016), brons i U20-EM ( 2017), två FM-guld utomhus,ett FM-guld inomhus.

Rekord: inomhus: 471 cm (finskt rekord, världsrekord i U20), utomhus: 460 cm (delat finskt rekord)

Besvikelser

Murto tjuvstartade utomhussäsongen med ett kanonresultat i Australien: 451 cm. Men i sommar har resultaten uteblivit. Hon klarade 445 cm i sin första tävling utomhus i juni, men sedan dess har resultaten kretsat kring 420-430 cm. Det är inte godkänt för Murto, som för snart fyra år sedan satte U20-världsrekordet 471 cm inomhus. I U23-EM var hon en medaljfavorit, men blev femma med 420 cm.

– Mina resultat har inte varit sådana som jag hade velat, men jag siktar på att kunna göra säsongens bästa prestation i Doha, säger Murto.

– Jag tror det finns en chans att lyckas.

Ny coach

Många såg det som ett riskabelt drag då Murto bytte tränare i mars. Under Mikko Latvalas ledning har det blivit små förändringar, men ingenting radikalt.

– Det tar alltid tid att lära känna varandra. Vi bygger långsamt en ny helhet och under hösten blir det säkert nya förändringar, säger Murto.

– Träningarna har gått bra. Men stavhopp är en sådan gren att det som fungerar i träning med kort ansats inte automatiskt fungerar lika bra i tävling.

Vindstilla

Förra säsongen letade Murto också efter den rätta känslan – och i FM föll bitarna plötsligt på rätt plats. Hon klarade 460 cm och tangerade därmed Nikkanens finska rekord utomhus. I statistiken räknas Murtos 471 cm som finskt rekord, men inomhus och utomhus är helt olika i stavhopp.

– Så är det i stavhopp. En liten förändring i tekniken kan ge en stor förändring i resultatet, säger Murto.

– Kanske att värmen i Doha hjälper. Stadion kändes bra. Ingen vind alls. Det skulle vara perfekt under kvalomgången.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning