Jakten på de försvunna höjderna – Wilma Murto i hetluften på fredag

Wilma Murto siktar på säsongens bästa hopp i Doha. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Världsrekorddamen Wilma Murtos form är ett mysterium då VM kör i gång i Doha. – Jag tror det finns en chans att lyckas, säger hon.

Finskt rekord. Det är ungefär vad som krävs för att ta sig vidare från fredagens kval i VM i Doha.

– Nivån är stenhård. Jag tror man måste klara kvalgränsen, säger Murto.

Kvalgränsen är 460 cm – samma som Wilma Murtos och Minna Nikkanens finska rekord utomhus. Minst tolv idrottare går till final, ifall tillräckligt många mot förmodan inte klarar 460 cm.

Ålder: 21

Förening: Salon Vilpas

Tränare: Mikko Latvala

Främsta meriter: brons i U20-VM (2016), brons i U20-EM ( 2017), två FM-guld utomhus,ett FM-guld inomhus.

Rekord: inomhus: 471 cm (finskt rekord, världsrekord i U20), utomhus: 460 cm (delat finskt rekord)

Besvikelser

Murto tjuvstartade utomhussäsongen med ett kanonresultat i Australien: 451 cm. Men i sommar har resultaten uteblivit. Hon klarade 445 cm i sin första tävling utomhus i juni, men sedan dess har resultaten kretsat kring 420-430 cm. Det är inte godkänt för Murto, som för snart fyra år sedan satte U20-världsrekordet 471 cm inomhus. I U23-EM var hon en medaljfavorit, men blev femma med 420 cm.

– Mina resultat har inte varit sådana som jag hade velat, men jag siktar på att kunna göra säsongens bästa prestation i Doha, säger Murto.

– Jag tror det finns en chans att lyckas.

Ny coach

Många såg det som ett riskabelt drag då Murto bytte tränare i mars. Under Mikko Latvalas ledning har det blivit små förändringar, men ingenting radikalt.

– Det tar alltid tid att lära känna varandra. Vi bygger långsamt en ny helhet och under hösten blir det säkert nya förändringar, säger Murto.

– Träningarna har gått bra. Men stavhopp är en sådan gren att det som fungerar i träning med kort ansats inte automatiskt fungerar lika bra i tävling.

Vindstilla

Förra säsongen letade Murto också efter den rätta känslan – och i FM föll bitarna plötsligt på rätt plats. Hon klarade 460 cm och tangerade därmed Nikkanens finska rekord utomhus. I statistiken räknas Murtos 471 cm som finskt rekord, men inomhus och utomhus är helt olika i stavhopp.

– Så är det i stavhopp. En liten förändring i tekniken kan ge en stor förändring i resultatet, säger Murto.

– Kanske att värmen i Doha hjälper. Stadion kändes bra. Ingen vind alls. Det skulle vara perfekt under kvalomgången.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning