Jakt på härbärgen för migranter i Spanien

På två dagar har spanska sjöräddningen plockat upp fler än 1 200 migranter i havet mellan Spanien och Marocko.

Hamnen i Barbate väster om Gibraltarsund är en av de uppsamlingsplatser dit spanska sjöräddningen för migranter som plockas upp från småbåtar och flottar i havet mellan Afrika och Europa. Där fanns det också barn bland dem som togs i land i fredags. 888 personer undsattes på en enda dag, från över 50 farkoster. Under lördagen räddades 334 personer, från 17 båtar.

I Barbate, Tarifa och Algeciras har man de senaste månaderna tagit idrottsanläggningar i bruk för att hysa de nyanlända. Men platserna räcker inte. För stunden arbetar man med att utrusta en flyktingsluss i San Roque strax norr om Gibraltar med 500 övernattningsplatser, skriver tidningen El País.

Spaniens inrikesminister, juristen Fernando Grande-Marlaska, var under lördagen på besök i Cádizregionen för att se hur polisen, Röda Korset och andra inblandade arbetar. Han betonade att migrationen är en europeisk fråga, som behöver en europeisk lösning.

En del migranter tar sig över Medelhavet utan att behöva hjälp av sjöräddningen. På en strand i Cañuelo vid Tarifa kunde häpna badgäster i fredags följa hur en gummibåt nådde land och dussintals män sprang upp över sanddynerna.

Tidigare i veckan lyckades 600 migranter ta sig in på spanskt område på den afrikanska sidan genom att storma gränsstängslet mellan Marocko och den spanska enklaven Ceuta. Väl inne i Spanien har migranterna rätt att få en asylansökan prövad.

Cañueloplayan i Tarifa i fredags: Häpna badgäster betraktar en landstigning av migranter. Bild: TT/AP/Jon Nazca

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00