Jakobsson sköt Sverige till en VM-sommar

Sverige firade avancemang till VM 2019. Bild: Jonas Ekströmer/TT

En korsbandsskada förstörde Sofia Jakobssons EM-drömmar i fjol – nu sköt 28-åringen Sverige till VM i Frankrike 2019

Anfallaren sänkte Danmark på bortaplan med ödesmatchens enda mål.

– Otroligt härligt, säger hon till TV12.

Sofia Jakobsson var i högform när hon i januari 2017 slet av korsbandet i sitt vänstra knä och missade EM-sommaren i Nederländerna samma år. Hon var tillbaka i sitt franska klubblag Montpellier redan under hösten och i början av april i år gjorde Jakobsson sin första tävlingslandskamp borta mot Ungern (4–1) i VM-kvalet.

Mål direkt i andra

Nu såg 28-åringen till att både hon och blågult kan börja planera för en VM-sommar i Frankrike 2019. I ödesmatchen borta mot Danmark i jylländska Viborg – VM-kvalets sista omgång – satte anfallaren målet som säkrade en direktplats till VM.

Den andra halvleken var endast 58 sekunder gammal när avgörandet föll. Kosovare Asllani satte bollen på djupet, Montpellieranfallaren Jakobsson rann igenom bakom den danska försvararen Rikke Sevecke och placerade iskallt in 1–0 vid Stina Petersens högra stolprot.

– Den satt bra och då visste vi att Danmark behövde göra två mål för att gå vidare, säger Jakobsson till TV12.

– Otroligt härligt att vi ska få åka till Frankrike och spela VM. Det är svårt att beskriva.

Länge under kvalet såg annars den blågula vägen mot VM spikrak ut. Efter att det danska damlandslaget tagit striden med sitt förbund för ett bättre landslagsavtal och gått i strejk inför bortamötet med Sverige tilldömdes blågult en 3–0-seger. Tre poäng som gav Sverige ett järngrepp om förstaplatsen i gruppen, men efter 0–1 borta mot Ukraina i juni förändrades läget.

Svensk poäng krävdes

Förutsättningarna inför mötet med Danmark på Viborg Arena inför 8 182 åskådare var att det krävdes en svensk poäng för att knipa direktplatsen. Då valde förbundskaptenen Peter Gerhardsson att gå tillbaka till en trebackslinje i ödesmatchen. Trion Nilla Fischer, Linda Sembrant och Magdalena Ericsson lyckades under stora delar av matchen neutralisera Danmarks största hot Pernille Harder – som nyss utnämndes till den bästa spelaren av Europeiska fotbollsförbundet – och danskorna skapade egentligen inte en enda het målchans varken före eller efter Sveriges 1–0-mål.

Det var i stället närmare 2–0 när Stina Blackstenius träffade stolpen i den 88:e minuten, men matchen slutade 1–0 till Sverige och VM-biljetten till Frankrike nästa sommar är bokad.

– Vi är så välförtjänta av den här vinsten, vi gjorde en jättebra match. Framförallt försvarsmässigt, säger Kosovare Asllani till TV12.

TT

Fakta

Fotbolls-VM i Frankrike 2019

VM i Frankrike avgörs 7 juni–7 juli 2019 med 24 deltagande nationer.

Spelorter är Paris, Nice, Montpellier, Lyon, Grenoble, Rennes, Le Havre, Valenciennes och Reims.

Finalen och semifinalerna avgörs i Lyon. Bronsmatchen spelas i Nice.

VM-klara länder: Frankrike, Chile, Brasilien, Australien, Thailand, Kina, Japan, Sydkorea, England, Spanien, Italien, Tyskland, Norge, Sverige, Skottland.

Ytterligare ett europeiskt lag ska spela VM. De fyra bästa tvåorna från de sju grupperna, sett till resultaten mot lag 1, 3, 4 i respektive grupp, gör upp om den sista VM-platsen. Vem som tar den avgörs i ett playoff-slutspel där lagen först möts i var sin semifinal, och där vinnarna från de mötena gör upp om VM-biljetten i ett dubbelmöte.

Från Afrika ska tre länder kvalificera sig via Afrikanska mästerskapen, som avgörs 17 november–1 december. De tre främsta lagen går vidare. Om Ekvatorialguinea är topp tre går i stället fyran till VM eftersom nationen är avstängd från VM 2019.

Från Nord- och Centralamerika går de tre främsta lagen i Concacaf Women's Championship, 4–17 oktober, går tilll VM.

Fyran får spela playoff mot Argentina, som slutade trea i kvalet i Sydamerika, om ytterligare en VM-plats

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning