"Jag har hittat min kyrkokör" – Jakob Höglund regisserar Så som i himmelen på Helsingfors stadsteater

Bild: Otto-Ville Väätäinen

Musikalen som baserar sig på succéfilmen sätts upp på Helsingfors stadsteater hösten 2021. Då Jakob Höglund såg musikalen i Stockholm visste han redan i pausen att det är ett verk han vill regissera.

Premiärdatumet är ännu inte spikat, men hösten 2021 tar historien om den framgångsrika dirigenten Daniel Daréus plats på Helsingfors stadsteaters stora scen. Filmen Så som i himmelen från 2004 blev en storsuccé och teaterversionen har spelats i Finland förut, men detta blir första gången musikalversionen från 2018 sätts upp i Finland.

Regissör är Jakob Höglund, som för första gången regisserar på Helsingfors stadsteaters stora scen. Han talar varmt om hurdant intryck musikalen gjorde på honom då han såg den i Stockholm.

– Den berörde mig verkligen – i musikalen finns något otroligt hjärtligt, innerligt och fint. Jag kände redan i pausen att den här måste jag få regissera, jag vet bara inte var och hur. Jag är också väldigt förtjust i musikaler som inte direkt är showmusikaler utan mera vardagsliv, de är formmässigt spännande att gestalta.

En vändning i jobbkrisen

Då Jakob Höglund såg musikalen Så som i himmelen visste han redan i pausen att detta är ett verk han vill regissera. Bild: Lina Lohiluoto

Så som i himmelen handlar om hur den framgångsrika dirigenten Daniel Daréus återvänder till sin hemby i norra Sverige. I stället för att bara ta det lugnt hittar han sig själv som dirigent för bybornas kyrkokör, något som visar sig kännas meningsfullt på djupet. Jakob Höglund berättar att han fick uppdraget att regissera denna musikal redan innan han blev utnämnd till konstnärlig ledare för Lilla Teatern.

– När jag såg Så som i himmelen hade jag jobbat som frilans i tio år och var inne i något av en jobbkris. Precis som dirigenten funderar på vad han vill göra i livet funderade också jag på det. Jag kände inspirationen vakna igen, detta blev startskottet för att göra vissa val och flytta hem till Finland, precis som Daniel flyttar till sin hemby. Så själva berättelsen påverkade mig själv djupt – och nu har jag hittat min kyrkokör, Lilla Teatern, något som känns meningsfullt.

Att för första gången regissera för Stadsteaterns stora scen känns förstås spännande, säger Höglund.

– Men absolut mest spännande är att vi är inne i en så besvärlig coronatid just nu. Vi kan inte repetera med fyrtio skådisar i samma rum, vi måste hitta alternativa vägar. Vi har ett planerat premiärdatum men vågar inte gå ut med det ännu – för att bli klara måste vi alla kunna befinna oss i samma rum. Jag har ändå stor tilltro till att vi är tillbaka i ett mer normaliserat läge i höst.

Musikalen är skriven av Kay och Carin Pollak till musik av Fredrik Kempe. Den framförs på finska i översättning av Aino Piirola, för sångtexterna står Maija Vilkkumaa. Huvudrollerna spelas av Tuukka Leppänen och Oona Airola och i övriga roller uppträder bland annat Emilia Nyman, Anna Victoria Eriksson och Sinikka Sokka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning