"Lillan kan ligga hur mycket i framkant som helst!"

Jakob Höglund leker med scenografin till Sommarboken på Lilla Teatern. Bild: Cata Portin

Regissören och koreografen Jakob Höglund börjar som konstnärlig chef för Lilla Teatern i november.

– Jag har stor respekt för Lilla Teaterns historia men jag försöker att inte tänka för mycket på det i mitt framtida arbete. Jag är vald till jobbet för mitt konstnärliga uttryck och jag ser fram emot att göra just sådan teater som jag brinner för, säger Jakob Höglund.

För Lilla Teaterns publik är Jakob Höglund känd för bland annat regin och koreografin till Sommarboken. Andra kända verk i Höglunds repertoar är Hans och Greta på Svenska Teatern, Stormskärs-Maja på Åbo Svenska Teater och Ett drömspel på Viirus. De senaste fem åren har Jakob Höglund arbetat som husregissör på Vaasan kaupunginteatteri, ett arbete han trivts med eftersom det möjliggjort kontinuitet i skapandet.

Höglund kommer också att fortsätta regissera på Lilla Teatern och Helsingfors stadsteater.

– Min starkaste sida som chef är mitt konstnärskap.

Hur mycket i framkant kan Lilla Teatern ligga konstnärligt som en del av Helsingfors stadsteater?

– Lillan kan ligga hur mycket i framkant som helst! Jag själv har ett ganska säreget formspråk, men jag jobbar i alla genrer. Jag tycker om kommersiell musikal, men också mer experimentell musikteater. Jag älskar föreställningar med mycket koreografi men också fysiska farser. Lilla Teatern får ha en bred repertoar.

Utvald

Jakob Höglund uppmanades söka jobbet som konstnärlig chef för Lilla Teatern. Ansvarig för rekryteringsprocessen var Kari Arffman som är chef för Helsingfors stadsteater till vilken Lilla Teatern hör.

– Jakob Höglund är en meriterad regissör som känner till det finlandssvenska teaterfältet, säger Arffman i ett pressmeddelande.

Jakob Höglund tror att samarbetet med Kari Arffman kommer att löpa smidigt.

– Jag gillar idén om en storebror som man får bolla idéer och samtala med. Jag ser också fram emot samarbetet med dramaturgiatet och de övriga avdelningarna. På en så stor teater finns en oerhörd kunskap som jag ser fram emot att få ta del av.

Att arbeta med teaterns ekonomi skrämmer heller inte Jakob Höglund.

– Jag har arbetat på mindre institutioner där man alltid varit tvungen att ta budgeten i beaktande. Jag har många gånger varit med om att man haft en för liten budget för att göra en stor föreställning med, men det föder kreativitet.

Jakob Höglund tillträder chefsposten för Lilla Teatern den 1 november 2019. Han efterträder Marina Meinander som blivit anställd av Yle.

Läs också HBL:s intervju med Jakob Höglund om Sommarboken.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning