Jakob Cedergren löser brott i Sandhamn och på larmcentralen

Alkoholproblemet har försvunnit, konstaterar Jakob Cedergren apropå sin karaktär Thomas Andreasson i tv-serien Morden i Sandhamn. Bild: Cata Portin

Jakob Cedergren utnämndes som ung skådespelare till "den nye Mikael Persbrandt". Sedan dess har karriären rusat framåt.

Om skådespelaren Jakob Cedergren fritt fick välja en regissör han skulle vilja jobba med blir svaret Aki Kaurismäki.

– Jag är ett Kaurismäki-fan och har sett nästan alla hans filmer. Jim Jarmusch är en annan favorit, säger Cedergren och stoppar undan elcigarretten.

Jakob Cedergren är för andra gången på plats på filmfestivalen Kärlek & Anarki, denna gång tack vare huvudrollen som den avpolletterade kriminalkommissarien Asger Holm i filmen Den skyldige (The Guilty).

Asger Holm har förpassats till larmcentralen i väntan på att hans förseelser ska behandlas på högre ort. Han är blixtsnabb då det gäller att reagera på samtal från människor i nöd men då en kidnappad kvinna ringer är han kanske lite för snabb.

– Rollen var inte svår men den var en rolig utmaning. Jag gillade manus och jag gillade teamet bakom produktionen. Det blev ett kul projekt och sådana lever man för, säger Cedergren.

Ett rum, en telefon

Den skyldige är en polisfilm men inte en actionrulle. Hela filmen utspelar sig i ett enda rum med en allt desperatare polis som febrilt försöker hjälpa den kidnappade kvinnan, via sin telefon.

– Den som ska se en polisfilm går ofta in i biosalongen med en suck eftersom man tror sig veta att det blir biljakter och skottlossning i överflöd. Här finns inget sådant och det verkar publiken gilla.

The Guilty är en budgetfilm och regissörens, Gustav Möllers, debutfilm. Överraskningen hos filmteamet var total när filmen visade sig bli en hit. Finast av de nio prisen är första pris vid Sundance Filmfestival.

– Jag hade på känn att filmen skulle bli bra men detta hade jag inte väntat mig. Vi var alla chockade.

Jakob Cedergren är född i Sverige men utbildad i Danmark. Han bor i Köpenhamn men har arbetat i hela Skandinavien och ser inga större skillnader mellan de olika länderna.

– Svenskarna vill ha fikapaus och danskarna gillar sin fredagskaka men i grunden är arbetet likadant.

Sandhamnsmord i sex säsonger

I rollen som kriminalkommissarie Thomas Andreasson i tv-serien Morden i Sandhamn blev Jakob Cedergren känd också i Finland. Serien var tänkt att bli bara tre avsnitt men finns nu i sex säsonger.

– Serien är en trevlig grej men den har inte betytt så mycket för min karriär. Den är inte så karaktärsdriven, i början hade min roll ett litet alkoholproblem men det har försvunnit.

Att arbetet som skådespelare ska vara roligt är något Jakob Cedergren flera gånger återkommer till. Han har sett flera kolleger byta yrkesbana och utesluter inte att han någon gång i framtiden följer exemplet.

– Mitt råd till alla unga är att jobbet måste vara kul för att man ska orka. Det är klart att vissa produktioner är tråkigare än andra men för det mesta ska det kännas roligt.

Profil

Jakob Cedergren

Ålder: 40 år.

Familj: Hustru, två barn.

Karriär: Skådespelare. Känd för den finländska publiken via tv-serien Morden i Sandhamn men har även medverkat i bland annat Arn-filmatiseringarna, tv-serien Brottet och tv-serien Harry & Charles.

Aktuell: Som före detta kommissarie i den danska filmen Den skyldige (The Guilty) där Cedergren har huvudrollen. Filmen, regisserad av Gustav Möller, visas på filmfestivalen Kärlek & Anarki lördagen den 29 oktober kl. 12 på Bio Rex.

Tips för Köpenhamnsresenären: Ät middag på restaurang Mangia mitt i stan.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning