Jägarmuseet vill lyfta fram de finlandssvenska jägarna, även om själva museet finns i helfinska Kortesjärvi

Inför 100-årsjubileet av Finlands självständighet har Finlands Jägarmuseum renoverats och förnyats. Från museets sida vill man också lyfta fram svenskan och de finlandssvenska jägarna, även om själva museet finns i helfinska Kortesjärvi.

Ungefär femtio kilometer sydost om Jakobstad, längs en skogskantad bilväg, finns Kortesjärvi. Bland de finländska män som åkte till Tyskland för att utbilda sig till jägare 1915 kom den största andelen, i relation till befolkningen, härifrån.

Därför är det logiskt att Finlands Jägarmuseum finns i Kortesjärvi. Själva museet har funnits i 22 år, men nu har det renoverats och utställningen gjorts om inför Finlands 100-årsjubileum.

Nyrenoverat. Finlands jägarmuseum i Kortesjärvi är det enda museet i Finland som enbart fokuserar på jägarrörelsen. Bild: Sarah Mangs / SPT

Just nu är det mesta av utställningen på finska, men det vill kuratorn Anne-Maj Salin och museiintendenten Hanna Rieck-Takala ändra på. I april fick museet ett bidrag på 3 000 euro från Svenska kulturfonden. Med de pengarna ska de skaffa svenska skyltar, men också söka unikt svenskt material till museet.

– Jägarrörelsen är nationell. På något sätt har man tagit det som något finskt när det är finländskt, säger Salin.

Fotografier och dikter

Även om Kortesjärvi, som hör till staden Kauhava, är enspråkigt finskt finns det flera svenskspråkiga kommuner i närheten. Svenskan lyfts också fram eftersom många av männen som var med i jägarrörelsen kom från svenskspråkiga familjer.

– Männen som blev jägare var som folket överlag. Det fanns män från båda språkgrupperna. Sedan var det inte bara studenter som ville bli jägare, utan också jordbrukare, säger Rieck-Takala.

Personliga saker. Det är de personliga berättelserna som får mest utrymme på museet, men där finns också olika krigsföremål från tiden i Lockstedter Lager. Bild: Sarah Mangs / SPT

Det är inte enbart nyckelhändelser och årtal i historien som lyfts fram i den nya utställningen. Museet strävar efter att locka besökare med sitt innehåll. På väggarna finns personliga foton och dikter skrivna av jägare och i en monter finns de brev som de skickade hem.

Fakta

Jägarutbildningen i Tyskland

1915 beslöt Tyskland att ge 200 män från Finland militärutbildning. Antalet höjdes senare till 2 000.

Under hösten 1915 beviljades inte många unga män i Finland utrikespass, så de måste ta sig till Tyskland i smyg.

1 900 män åkte för att träna i Tyskland, av dem återvände 1 300 till Finland.

Finlands Jägarmuseum öppnade i Kortesjärvi 1995. Den nya utställningen öppnade i april i år. Museet fungerar också som ett arkiv.

Men det finns fortfarande en del luckor för material på svenska på väggarna. Personliga texter vill Salin ogärna översätta, hon har hellre olika material på olika språk. Museet vill gärna få in mera material och dokument, speciellt på svenska.

Till utställningen hör också dokumentärer, intervjuer och musikstycken som ger liv åt utställningen. Besökarna kan till exempel lyssna på dagboksinlägg.

– Då man läser dagböcker från tiden då jägarna tog sig genom Sverige och sedan var på skolning i Tyskland inser man att det fanns många stunder då allt såg hopplöst ut. Det här kommer inte ofta fram, säger Rieck-Takala.

De blivande jägarna tog sig på skidor från Vasa över Kvarken. Hurdan färden blev berodde på föret.

– En generals pjäxa gick sönder under färden så han måste gå med skon full med vatten. Det var så tungt att han försökte skjuta sig själv, men pistolen fungerade inte eftersom det var kallt, säger Rieck-Takala.

Äppelmuffins. Anne-Maj Salin från Pohjola Norden och Hanna Rieck-Takala sitter i jägarmuseets kafé Lola. Namnet syftar på Lockstedter Lager där jägarna fick sin militärutbildning. Bild: Sarah Mangs / SPT

Men det finns även positiva minnen. Det ser man bland annat i museets kafé Lola, döpt efter Lockstedter Lager som bland jägarna kallades Lola, där man serverar äppelmuffins.

– Äpplen var en ny bekantskap för många jägare från norra Finland då de kom till Tyskland. För många var det en fin upplevelse att få se fruktträd och äta äppelbakelser, även om deras dagslön var liten, säger Rieck-Takala.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03