Jägare drev bort vargflock i S:t Mårtens nära Åbo

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

En vargflock hade tagit sig in på bebott område i S:t Mårtens i Egentliga Finland, troligtvis har de följt hjortspår.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland meddelar att man sett och hittat spår av flera vargar på fredagen i S:t Mårtens öster om Åbo. Utifrån spåren rör det sig om kring fem vargar som kommit in på bebott område, troligtvis efter att ha följt hjortspår.

Polisen har bett om hjälp av Storviltsassistans (SRVA) för att driva bort vargarna och operationen slutade tre på natten. Enligt polisen kan man inte vara säker på att alla djuren har avlägsnat sig från området.

Kommissarie Joonas Tikka säger till Åbo Underrättelser (ÅU) att man försöker ge vargarna en obehaglig upplevelse av människan då man driver bort dem.

– Vargen är fridlyst och fördrivningen måste ske på ett säkert sätt då den rör sig i närheten av bosättning. Man kan skrämma vargen genom att föra oväsen och med hjälp av hundar. Det finns också skrämselskott som låter som fyrverkeripjäser eller så kan man skjuta med geväret upp i luften, säger Tikka till ÅU.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning