Jägare drev bort vargflock i S:t Mårtens nära Åbo

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

En vargflock hade tagit sig in på bebott område i S:t Mårtens i Egentliga Finland, troligtvis har de följt hjortspår.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland meddelar att man sett och hittat spår av flera vargar på fredagen i S:t Mårtens öster om Åbo. Utifrån spåren rör det sig om kring fem vargar som kommit in på bebott område, troligtvis efter att ha följt hjortspår.

Polisen har bett om hjälp av Storviltsassistans (SRVA) för att driva bort vargarna och operationen slutade tre på natten. Enligt polisen kan man inte vara säker på att alla djuren har avlägsnat sig från området.

Kommissarie Joonas Tikka säger till Åbo Underrättelser (ÅU) att man försöker ge vargarna en obehaglig upplevelse av människan då man driver bort dem.

– Vargen är fridlyst och fördrivningen måste ske på ett säkert sätt då den rör sig i närheten av bosättning. Man kan skrämma vargen genom att föra oväsen och med hjälp av hundar. Det finns också skrämselskott som låter som fyrverkeripjäser eller så kan man skjuta med geväret upp i luften, säger Tikka till ÅU.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39