"Jag ville springa mycket snabbare"

Camilla Richardsson är i kanonform med en dryg månad kvar till VM. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

9.35,27 i år och redan klar för Doha. Med 5000 meter på söndag på programmet. Camilla Richardsson måste tvinga sig att hålla igen på paraddistansen 3000 meter hinder.

- Jag såg min tränare Jukka Keskisalos min. Den sade klart och tydligt att spring inte för hårt, säger Richardsson som vann hur enkelt som helst på 9.55,64.

Den 25-åriga Vasadamen verkar vara i sitt livs form. Något som bådar gott inför den något märkliga USA-Europa-dusten i Minsk och framför allt för VM i Doha om en dryg månad.

– Det här kändes mera som ett hyfsat träningspass. Jag har aldrig sprungit så här enkelt under tio minuter. Det kändes så bra att jag verkligen ville trycka på gasen och gå för en tid. Men med tanke på 5000 meter på söndag och förberedelserna inför VM var det klokt att springa så här.

Efter Sverigekampen åker hon till Pajulahti för att träna på artificiell höghöjd. Sen blir det Minsk, hem en sväng och sen via Turkiet till VM i Qatar.

Hur mycket lättare är det att förbereda sig för ett VM då du har lite rutin från större sammanhang?

– Det är klart att rutinen är viktig men samtidigt gör den mig ju inte snabbare. Men jag vet vad som väntar och hur det hela fungerar. Samtidigt börjar jag vara så pass rutinerad att jag vill uppnå någonting i VM. Tidigare var det bara stort att vara med. Det räcker inte längre för mig. Jag ska kunna prestera.

Vad är det som måste bli ännu bättre i VM?

– Jag är väldigt bra i sex varv men ibland har de avslutande 600 meterna varit svåra för mig. I VM får de inte vara svåra utan de måste flyta på lika bra som resten av loppet. I VM finns inget utrymme för små svackor inom loppet.

Känslan i kroppen?

– Oerhört bra. Och det gör mig väldigt optimistisk med tanke på hösten. Har nog aldrig känt mig så här bra.

Hur sitter löpningen tekniskt sett?

– Den är bra. Och nu fungerade också hindertekniken riktigt bra.

Vad kunde du ha gjort bättre i lördagens lopp?

– Taktiskt sett var det perfekt men det är aldrig roligt att tvingas hålla igen.

På 5000 meter är Richardsson också favorit, om inte lika stor som på paraddistansen.

Vad blir taktiken då?

– Då går jag för fullt och lämnar ingenting ute på banan, säger Richardsson.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning