"Jag tror att Alliansen står på sig”

Stefan Löfven på presskonferensen i Rosenbad. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT News Agency / Erik Simander

Det politiska läget i Sverige är historiskt – en krigsförklaring mot regeringen Löfven från Alliansen.

Det anser Fredrik Furtenbach, som är politisk kommentator på Ekot i Sveriges Radio P1. Han har en lång karriär, även som journalist på de stora svenska dagstidningarna Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

– Jag tror att statsminister Stefan Löfven har tänkt sig något slags chicken race, alltså vem ska böja sig först. En ombildning av regeringen var en tänkbar variant, men det gick inte att säga hur det här skulle sluta, för det fanns så många alternativ.

Eftersom Sverige väljer ny riksdag nästa år, skulle ett omval betyda att den nya regeringen bara hade ett år på sig att få något till stånd. Det är en stor utmaning. Furtenbach tror att Alliansen i värsta fall kan skjuta sig själv i foten.

Försvarsministern sitter ostadigt kvar

På presskonferensen i Rosenbad poängterade Löfven att försvarsminister Peter Hultqvist är djupt respekterad i breda kretsar och att han ska fortsätta på sin post. Det håller inte Furtenbach med om.

– Alliansen har varit lite splittrad och de har tyckt olika om Peter Hultqvist. Det är en orsak till att Löfven gör så här. Det som ligger närmast till hands är att alliansen står på sig och röstar bort Hultqvist, men det får vi se. Och även om det sker så kan ju Stefan Löfven ändå sitta kvar.

Sällsynt för svenskarna

I Sverige är regeringskriser och missförtroendeförklaringar mer sällsynta än i Finland, men det här fallet skiljer sig ur mängden.

– Det är klart att regeringar ombildas ibland och vi har haft affärer ett antal gånger i Sverige som har handlat just om det här att ministrar inte informerar varandra tillräckligt. Men det är väldigt ovanligt med missförtroendeförklaring mot tre ministrar. Det tror jag att är helt unikt.

För oss finländare med ett annorlunda politiskt klimat kan Transportstyrelsens IT-läcka och regeringskris verka komplicerade. Furtenbach tror att medelsvensson inte heller har koll på vad som är på spel.

– Jag tror att de flesta har en luddig bild om vad det här egentligen handlar om. Det är en ganska krånglig affär och många är fortfarande på semester. Jag kan tänka mig att folk tycker att det huvudsakligen är Transportstyrelsen som har gjort fel och inte regeringen. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03