Jag kunde få barn som 70-åring

Bild: Wilfred Hildonen

Barnlösheten ledde till att hennes man tog en andra fru, och när inte heller hon blev gravid vände han sig till tystnaden och alkoholen.

Rajo Devi Lohan hade aldrig varit riktigt lycklig innan hon blev gravid. Först när hon födde sin dotter blev hon en riktig kvinna, berättar hon i det senaste numret av den österrikiska damtidningen Wienerin.

När dottern Naveen föddes var Rajo Devi Lohan 70 år gammal. Hon var världens äldsta kvinna som fött barn och samtidigt världens äldsta förstföderska.

Rajo Devi Lohans berättelse är inte ett enskilt under, eller nyck, av naturen. I hennes hemland Indien blir allt fler äldre kvinnor mammor. Naturligtvis handlar det om provrörsbefruktning. Ägget kommer inte från mamman, utan från en yngre donator. Spermierna kommer dock oftast från kvinnans man, så även i Rajo Devi Lohans fall. Det befruktade ägget planterades sedan i hennes livmoder och hon gavs rikligt med hormoner för att förbereda kroppen för graviditet och förlossning. 1 700 gram vägde dottern Naveen när hon föddes med kejsarsnitt, något för tidigt men fullt frisk.

Enligt tidningen finns det cirka 20 000 fertilitetskliniker i Indien. De indiska myndigheterna rekommenderar inte provrörsbefruktning för över 50-åriga kvinnor, men de flesta klinikerna följer inte riktlinjerna. När Wienerin besöker Rajo Devi Lohan är hon 79 år gammal, hennes man 80 år och dottern Naveen nio. Familjens berättelse visar vilken enorm betydelse ett barn har i Indien. Rajo Devi Lohan har aldrig gått i skolan och kan knappt läsa, medan Naveen är bäst i sin klass. Tidigare undvek och baktalade kvinnorna i hembyn Rajo Devi Lohan, men inte nu längre. Barnlösheten ledde till att hennes man tog en andra fru, och när inte heller hon blev gravid vände han sig till tystnaden och alkoholen.

Nu är småbarnsföräldrarna lyckliga, men gamla. Den förväntade livslängden i Indien är 69 år. Rajo Devi Lohan drömmer om att leva till 92, så att hon kunde se Naveen fylla 18 och gifta sig. Men även om hon skulle dö tidigare har hon en plan. Familjen har sparat pengar för Naveen, och släktingar har lovat att ta hand om henne.

I Finland är den övre åldersgränsen för fertilitetsbehandling i den offentliga vården cirka 40 år. Privata kliniker hjälper kvinnor upp till cirka 45 års ålder. Att vara ofrivilligt barnlös kan vara en enorm tragedi, men inte lika socialt förödande som i Indien. Riskerna med graviditeten ökar förstås när mamman är äldre. Även i Indien är kvinnorna medvetna om riskerna, men många väljer ändå att försöka. Man skulle kunna säga att läkarna vill skydda finska kvinnor från sig själva. Dessutom är läget med donerade ägg helt annat än i Indien, där fattiga kvinnor kan sälja sina ägg.

Jag fyller snart 32. Jag kunde, åtminstone i teorin, få barn som 70-åring. Leva mer än dubbelt så länge som jag levt nu och sedan bilda familj.

Men oroa er inte, ni experter som brukar vara bekymrade över att finländska kvinnor väntar med att skaffa barn. Rajo Devi Lohans exempel påverkar inte mina livsbeslut. Däremot är det hoppingivande på ett allmänt plan. Forskningens framsteg öppnar för möjligheter som tidigare inte fanns. Om en 70-åring i dag kan föda barn, vad blir möjligt i framtiden?

Rajo Devi Lohan är förresten inte längre världens äldsta mamma. 2016 fick Daljinder Kaur, även hon indier, barn vid 72 års ålder.

Annakaisa Suni Nyhetschef

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning