Jag bara undrar?

Jag är fotgängare, cyklist och bilist och så åker jag kollektivt. Rör mig i trafiken alla dagar i någon form, och alla dagar finns det fog att förundras över vår trafikkultur. Eller då snarast över vår totala brist på respekt för medtrafikanter, och det här gäller alla parter.

Men nu handlar det om oss som cyklar. Om oss som hyr en stadscykel, som cyklar till jobbet varje dag, om snabba memiler, det vill säga medelåldersmän i lycra och om oss som trampar värdigt men störande långsamt.

Läget är liksom att ingen är skyldig och alla är skyldiga.

Jag bara undrar varför det är så svårt att plinga på cykelklockan när man ska köra om någon, varför det ska vara nödvändigt att tränga sig fram på ett smalt cykelstråk bara för att inte förlora en sekund eller två, varför byta godtyckligt från cykelväg till trottoar, cykla mot röd gubbe, för att inte tala om cykla på övergångsstället och kryssa mellan fotgängarna.

Varför är det omöjligt att signalera med händerna när du ska vända till höger eller vänster eller helt enkelt stanna? Varför cykla åt fel håll på tydligt markerade enkelriktade cykelvägar?

Varför, Helsingfors stad, är cykelvägarna ett enda virrvarr av olika typer av stråk som ofta mynnar ut i tomma intet? Och varför tar cykelvägar plats av fotgängarna, inte av bilen? Det kan jag svara på; för att urbanismen i Helsingfors är i sin begynnelse och beslutfattare inbillar sig att ett myller av bilar hör till storstadslivet. Där riktiga urbana storstäder anstränger sig för att mota bilarna bort från innerstaden gör vi tvärtom.

Cykelhjälmen då? Den kan faktiskt rädda liv! Hur kommer det sig då att praktiskt taget alla i Köpenhamn och Amsterdam cyklar utan hjälm och utan att statistiken visar på braskande dödssiffror. Kanske för att trafikkulturen bygger på regler och respekt. I Seattle finns en rörelse som föreslår att man skippar cykelhjälmen för att det har visat sig att bilister tar mer hänsyn till cyklister utan skydd på huvudet.

Nina Weckström Reporter

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning