"Jag är orolig för mina amerikanska kompisar"

Maria Talvela Bild: Niklas Tallqvist

Det var en och annan som hickade till då hen slog på radion eller mobilen på onsdag morgon: Donald Trump var på väg mot Vita huset med stormsteg. HBL pejlade reaktionerna på det färska valresultatet i Helsingfors: Vad tänker du om resultatet, hur förändras världen och hur påverkas Finland?

Pirkko Metsäkallas Bild: Niklas Tallqvist

Pirkko Metsäkallas:

– Det är chockerande, annat kan man inte säga. Det är faktiskt ganska dramatiskt, det här hade jag inte trott. Åtminstone är den bild som förmedlas av Trump sådan att han inte är en person som är lämplig att leda en stormakt, eller någon makt alls för den delen.

– Det blir väl ändå knappast några stora förändringar åtminstone genast, Trump får väl anpassa sig till att allt inte kretsar kring honom.

– Jag tror inte att Finland påverkas så mycket av valresultatet, åtminstone på kortsikt. Frihandelsavtalet mellan EU och USA blir knappast av. Men det är svårt att säga om det blir så stor skillnad. Lite oroande är det ändå att Trump berömmer Putin, om de två blir kompisar och delar upp världen i intressesfärer är det inte bra. Men det är kanske inte så sannolikt.

Lars Rikberg Bild: Niklas Tallqvist

Lars Rikberg:

– Utgången är väldigt negativ, det är svårt att förstå hur det kunde gå så. Slumpmässigheten ökar. Affärslivet är inte alltid nödvändigtvis rätt språngbräda till politiken. Med Trump som president krävs nog hårt arbete av det politiska maskineriet.

– En fara är att våldet och oroligheterna i världen ökar, men det har inte bara med Trump att göra. Men han har en helt annan inställning till saker än vi är vana vid.

– Jag är inte orolig för Finlands del. Även om Ryssland skulle aktivera sig så klarar vi det nog.

Maria Talvela Bild: Niklas Tallqvist

Maria Talvela:

– Då britterna röstade för brexit var jag säker på att det inte skulle ske, men sedan dess har jag varit pessimist. Jag var helt beredd på att Trump kunde vinna, med tanke på de högerpopulistiska krafter som är på uppgång i världen. Det är väldigt oroande att en person som vakar om nätterna för att twittra förolämpningar har tillgång till en kärnvapenarsenal. Trump blir en farlig president.

– Människorättsfrågor kommer att hamna helt i skymundan. Och ser man på vad som hände efter brexit-omröstningen så sköt antalet hatbrott i höjden, samma sak kan hända i USA nu. Jag är orolig för mina amerikanska kompisar. Utvecklingen liknar den på 1930- och 40-talet, då extremhögern växte sig stark i efterdyningarna av den stora depressionen. Nu vill man inte släppa in någon, och främlingsfientligheten växer.

– Jag är orolig för Finlands del också. Extremhögerrörelserna stärker varandra. Och så finns förstås Ryssland – då Trump inte vill befatta sig med utrikespolitiken får Putin större svängrum att göra som han vill.

Toni Tainio Bild: Niklas Tallqvist

Toni Tainio:

– Enligt min mening fanns det två dåliga kandidater i valet, och den sämre vann. Vad händer nu? Hela det här året har politiskt varit en vits – först brexit och nu Trump. Men jag har inga starka känslor kring valet, det är svårt att förutspå hur det går.

– Säkert ändras världen på något sätt, det kan bli fler överraskningar. Men hurdana kan jag inte säga. Knappast blir det några stora snabba förändringar, vad nu börskurserna rasade i morse, men de återhämtar sig nog.

– Jag är inte orolig för Finlands del. Det är inte värt att måla upp några skräckscenarior.

Kalevi Sibenberg Bild: Niklas Tallqvist

Kalevi Sibenberg:

– Jag blev mer förvånad än orolig av resultatet, vi är ändå så långt ifrån. Men genom att läsa och höra olika förklaringar har jag lärt mig att bättre förstå hur en vanlig amerikan kanske resonerat då hen valt att rösta på Trump.

– Ett litet tag är säkert den vita arbetarklassen som röstat på Trump nöjd. Men presidenten bestämmer ju inte allt och det finns många andra mellan presidenten och folket. Blir det ingen förändring funderar väl de som valt Trump på sitt nästa drag. Livet är inte lika bra i Amerika i dag som det var under 1960-talet.

– Jag tror inte att valresultatet kommer att påverka Finland i någon större utsträckning. Putin har åtminstone inte ännu börjat radera vår gränslinje. Livet går vidare, jag är inte rädd.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning