"Jag är inte rädd för att säga till"

Katri Mattsson och Ari Lahti är den nya duon som leder Bollförbundet. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Katri Mattsson förkroppsligar den finländska fotbollens förändring. Men damfotbollen är inte högst upp på agendan för Bollförbundets nya vice ordförande.

Då den tidigare landslagsspelaren Katri Mattsson kandiderade till att bli vice ordförande gjorde hon en sak väldigt klar: hon vill inte bli sedd som en kvotkvinna.

Det är egentligen absurt att hon tvingades påpeka en sådan sak.

Trettiofemåringen har en meritlista som är hisnande. På fotbollsfronten: 100 A-landskamper, två EM-turneringar, tre FM-guld och erfarenhet från klubbar i fem olika länder. I det civila: en kandidatexamen i USA, ekonomie magisterpapper från Sverige och doktorandstudier på gång. Dessutom talar Mattsson – som tidigare hette Nokso-Koivisto – fem språk.

Mattsson fick 77 röster mot Harri Talonens 23 då förbundet valde ny vice ordförande i januari. KuPS ägare, finansmannen Ari Lahti, valdes till ordförande.

– Det känns som om förändringens vindar blåser. Förbundet hade kunnat välja in en rutinerad äldre man, men valde mig. Det visar att man är redo för förändring, säger Mattsson.

Outbildade kan göra skada

Då Mattsson får frågan om vilka saker som är nära hennes hjärta säger hon rakt ut att damfotbollen inte är högst på hennes agenda. Hon vill se till att hela den finländska fotbollen mår bra. Då är spelarnas vardag en mer brännande fråga.

Bollförbundet har som mål att öka andelen utbildade ansvariga tränare från 40 procent till 90 procent de kommande åren. Utan en välfungerande vardag för lovande spelare är vägen till proffslivet snårig.

– Även om det görs mycket bra jobb på många håll händer det att en mamma eller pappa som inte gått en tränar- eller pedagogikutbildning lär ut hur man spelar fotboll. Så borde det inte fungera.

Mattsson upprepar en mening flera gånger: Om hela den finländska fotbollen mår bra, mår också damfotbollen bra. Ekonomen Mattsson säger att det är viktigt att förstå marknadsekonomin. Hon vet att det är herrsidan som dikterar saker och ting.

– Om herrarna skulle ta sig till ett stort mästerskap skulle det har en stor påverkan på hela den finländska fotbollen.

Senast då fotbollsdamerna tog sig till EM belönades de med 100 000 euro av europeiska fotbollsförbundet Uefa, säger Mattsson. Herrarna får åtta miljoner euro om de tar sig till ett EM- eller VM-slutspel.

– Det är en väldigt stor skillnad.

Katri Mattsson

Mattsson säger att den finländska fotbollen blivit mer jämställd de senaste åren. Hon påpekar skillnaden mellan lön och arvode. Landslagsarvodena kan Mattsson och resten av Bollförbundet påverka, detsamma gäller inte lönen som klubbarna betalar.

– Man måste förstå marknadsekonomin. Det är den som gäller. På herrsidan finns det mer pengar och det är någonting vi inte kan glömma bort.

"Känns väldigt naturligt"

Bollförbundet är just nu mitt uppe i en stor omvandling. Förbundet – som ofta kritiserats för att vara tungrott – försöker skala bort onödig byråkrati och stelhet för att bättre kunna betjäna klubbarna.

Pengar ska slussas till gräsrötterna i stället för till oklara platser i krångliga hierarkier.

Hur känns det att spela en betydande roll i förändringsarbetet?

– Det känns kul. Många vill se fräscha idéer och nya ansikten, säger Mattsson, som påpekar att en hel del gråhåriga fortfarande har en stor del av makten.

– Jag har bakgrunden, är utbildad, har bra med jobberfarenhet och har haft mycket ansvar tidigare. Jag är inte rädd för att säga till. Just nu känns det som om jag ska dra på mig landslagsdressen igen och jobba för finländsk fotboll. Det känns naturligt.

Vem? Bollförbundets nya vice ordförande

Ålder: 35

I landslaget: 100 A-landskamper 1999–2015, spelade i två EM-turneringar.

Klubbar: GBK, KPS, FC United, Florida Atlantic Owls, Bälinge, Wolfsburg, Jitex, Lillestrøm, PK-35, Ilves

Meriter: Tre FM-guld (två med United, ett med PK-35), tre cupguld.

Utbildning: ekonomie magister, doktorand inom knowledge management.

Klubbarna ska årligen få en miljon euro mer än tidigare fram till 2020, efter det två miljoner euro mer än tidigare.

Spelarmängden ska öka från 140 000 till 160 000.

Antalet Uefa-utbildade tränare ska öka från 1 200 till 1 900.

Andelen utbildade ansvariga tränare ska öka från 40 procent till 90 procent

Målet är att betjäna föreningarna bättre och undvika onödigt dubbelarbete. Fokus skiftas från distrikt och utskott till att betjäna föreningarna i deras vardag.

Föreningarna ska i större utsträckning få tillgång till service på nära håll. I stället för att distrikt, förtroendemän och utskott ska få pengar, ska föreningarna få det.

Läs mer här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning