"Jag är betydligt lugnare nu", sade Nykänen för två veckor sedan

Matti Nykänen talade ut om sitt liv i Aamulehti, i vad som kan ha varit den sista intervjun med honom. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

För bara två veckor sedan träffade Aamulehtis journalist en välmående och ovanligt samlad Matti Nykänen för en djupintervju.

Intervjun i Aamulehti gjordes dagen efter att Matti Nykänen hade uppträtt inför en helsvensk publik i Ekenäs – en upplevelse han beskriver som en utlandsresa: "Ingen pratade finska, bara svenska. Ändå gick allting jättebra." …

Aamulehtis sportjournalist Matti Kuusela fick än en gång träffa backhopparlegendaren, vars karriär och liv han under många år följde på nära håll när det begav sig. Den senaste personintervjun gjordes inför VM i Lahtis för exakt trettio år sedan.

Men denna gång häpnar den rutinerade journalisten. Det är en radikalt annorlunda Matti Nykänen som sitter framför honom: en lugn, samlad och närvarande man. Nykänen själv håller med. Den balanserade livsstil han strävar efter känns ibland till och med bättre än adrenalinruschen man får när man flyger genom luften.

– Jag är mycket mer tålmodig i dag. Tänk nu, jag har svarat på frågor i snart en timme. Tidigare skulle det aldrig ha kommit på fråga. Jag hade hela tiden myror i byxorna, skulle hela tiden i väg någonstans, helst bort. Jag skulle ha allting, genast. Nu för tiden räcker det om jag får skotta snö i lugn och ro, gärna i fem timmar, säger Nykänen och skrattar till.

Att ta det lugnt är delvis något han tvingats till. I fjol somras drabbades Nykänen av plötsliga hälsoproblem som startade efter en långvarig stressig period men över hundra framträdanden per år, runtom i landet. Det värkte i kroppen, det gick inte att lyfta armarna och all energi var som bortblåst. När Nykänen slutligen sökte upp en läkare fick han diagnosen diabetes. Med rätt medicin lättade besvären.

I intervjun berättar han också att han bär på en stor sorg över att inte få träffa sina barnbarn.

– Barnens föräldrar vill det inte. Jag vet att de en dag kommer att ångra sig och jag hoppas att situationen ska förändras.

En pirrande lycka lyser fram under intervjun när Nykänen berättar om sin fru, dagisläraren Pia Talonpoika. Paret vigdes i Joutseno 2014, det blev Nykänens sjätte äktenskap. Det känns som att det här kommer att hålla, menar han.

– Om det är något jag lärt mig så är det att gräset inte är grönare på andra sidan. Jag har sannerligen testat på det under mitt liv, säger Nykänen. …

En sak som oroar Nykänen är pensionen. Oron har växt sig så stark att han rent av har funderat på att tacka ja till Sannfinländarnas erbjudande om att gå med i politiken.

– Kanske man för fasen borde gå med. Sitta i riksdagen som en annan stensopp i ett par perioder och samla en fin pension. När nu tio år som toppidrottare inte räknas. …

Och vad drömmer han om, denna nya lugna Matti Nykänen som sitter i ett tyst bakrum och väntar på att gå upp på scen och underhålla de tammerforsiska kroggästerna? Backhoppning?

– Självklart. I mina drömmar hoppar jag långt, långt. Och när jag vaknar finns känslan fortfarande kvar i kroppen, minnet av att flyga. Ingenting kan vinna det, det är en himmelsk känsla. Ensam i luften. Jag har testat på att hoppa fallskärm men det kommer inte ens nära. sade han i intervju i Aamulehti.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning